JABŁOŃ ANTONÓWKA POŁTORAFUNTOWA
Opis
Antonówka Półtorafuntowa, Masłowa, Śmietankowa – różne nazwy są tej starej odmiany. Niezmienne są jednak bardzo duże owoce, którymi nas raczy.
Charakterystyka drzewa
Antonówka Półfuntowa rośnie silnie do ok. 3-4m wysokości. Tworzy szeroką, dość luźną koronę. Ma tendencję do naprzemiennego owocowania. Jabłoń zaszczepiona na podkładce M26. Dostępne są drzewka owocowe z odkrytym korzeniem, dobrze przyjmujące się w ziemi.
Owoc
Jabłka Antonówki Półfuntowej są bardzo duże, do 600 gramów. Na zewnątrz skórka ma śmietankowe zabarwienie. W środku biały miąższ – soczysty i kwaśny. Owoce można jeść bezpośrednio po zerwaniu lub przetwarzać. Świetnie nadają się na soki, musy i kompoty. Dojrzałe zaczynają być pod koniec sierpnia.
Uprawa
Antonówka Śmietankowa to jabłoń, która bardzo dobrze znosi mrozy. Jest też odporna na większość chorób. Lubi miejsca pełne słońca, a ziemię lekko kwaśną, o umiarkowanej wilgotności. Jest to dość waleczna stara odmiana, więc nawet w gorszych warunkach sobie poradzi. Wykonujemy cięcie wiosenne, skracając przewodnik, gałązki i usuwając ewentualne odrosty.
Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: Antonówka Zwykła, Oliwka Żółta (Papierówka), Lobo, James Grieve, Gloster, Cortland.
Cięcie
Początkowo cięcie wykonujemy wiosną, nawet jeżeli nasadzenia dokonujemy jesienią. Skracamy wtedy przewodnik o 1/2 a pędy boczne o 1/3. Sadzonkę nierozgałęzioną zwyczajnie przycinamy do ok.90cm. Cięcie jabłoni należy wykonywać pod koniec lutego. Usuwamy wtedy wilki(pionowe gałązki), pędy krzyżujące się i rosnące do środka korony. Starsze drzewo należy również odmładzać.
Janina
Piękna sadzonka, szybka dostawa