JABŁOŃ CZERWONOMIĄŻSZOWA
Opis
Czerwonomiąższowa to jabłoń którą warto posadzić nie tylko dla wyjątkowych owoców, ale także dla zdrowia. Ogromna ilość przeciwutleniaczy zawartych w miąższu sprawia, że korzystnie wpływają na zdrowie konsumenta.
Charakterystyka drzewa
Drzewko owocowe dorasta do około 3 metrów wysokości. Jest bardzo charakterystyczne, gdyż nie tylko obradza w czerwone owoce, ale także tym kolorem zabarwia liście, kwiaty i pędy. Plonuje co roku bardzo obficie. Drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami sadzi się jesienią lub wiosną.
Owoc
Jabłka są średnie i duże (do 200 gramów), kuliste. Wewnątrz - oczywiście - czerwony miąższ. Na zewnątrz czerwona skórka. Takie zabarwienie jest związane z ilością antyoksydantów. W smaku są słodkie, soczyste, bardzo aromatyczne. Niektórzy wyczuwają w nich jagodowe nuty. Idealne do jedzenia, ale też przetwarzania, w tym na soki lub musy. Dojrzałość zbiorczą osiągają pod koniec września.
Uprawa
Jabłoń Czerwonomiąższowa to sadzonka drzewka bardzo wyjątkowego. Posadzone w sadzie na pewno będzie ciekawostką i miłą odmianą od jabłek, które znamy od zawsze. Czerwonomiąższówka jest średnio odporna na choroby, warto pryskać i chronić. Dobrze znosi mróz, może być sadzona w każdym regionie Polski. Optymalna ziemia to ta żyzna, o odczynie obojętnym, umiarkowanie wilgotna. Słoneczna ekspozycja sprzyja lepszemu smakowi jabłek. Wiosenne cięcie obejmuje skrócenie gałęzi i przewodnika, celem wyrównania proporcji między koroną i bryłą korzeniową. Dorosłe drzewko wymaga formowania, wycinania gałęzi problematycznych i dzików.
Zapylacze
Jabłoń Czerwonomiąższowa jest samopylna.
Cięcie
Cięcie jabłoni należy wykonywać pod koniec lutego, usuwamy wtedy wszystkie chore oraz uszkodzone pędy. Wycinamy pędy które rosną pionowo(wilki), krzyżujące się i rosnące do środka korony.