JABŁOŃ LOBO
Opis
Lobo to jabłoń którą zaliczymy do odmian jesiennych. Jabłka są bardzo smaczne, bardzo też doceniane przez konsumentów. Można je długo przechowywać albo przetwarzać.
Charakterystyka drzewa
Drzewka owocowe odmiany Lobo rosną dość silnie. Korona układa się kuliście i intensywnie zagęszcza się. Owoce pojawiają się co roku, w obfitej ilości, choć w przypadku starych drzew może pojawić się skłonność do przemienności plonów. Pierwsze jabłka zerwiemy nawet już w drugim roku uprawy. Drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami sadzi się wiosną lub jesienią, gdyż wtedy mają najlepsze warunki do zakorzenienia się.
Owoc
Jabłka są średniej wielkości lub duże, o kulistym, lekko spłaszczonym kształcie. Na zewnątrz żółto-zielona skórka, którą zdobi duży czerwony rumieniec. Pokryta jest naturalnym woskiem. Pod nią jasny miąższ. W smaku są dość soczyste, słodkie, ale też lekko kwaśne i odświeżające. Dojrzałość zbiorczą osiągają we wrześniu. Mogą trafić do przechowalni lub chłodni.
Uprawa
Lobo to sadzonka, która ma bardzo dobre cechy adaptacyjne, przez wzgląd na podkładkę m26. Mimo że odmiana ta dobrze znosi mrozy, w pierwsze zimy drzewko owocowe wymaga zabezpieczenia. Sadzonka może być zasadzona w każdej strefie klimatycznej Polski. Lobo rzadko choruje, choć uważać warto na parcha. Ekspozycja powinna być słoneczna, a ziemia umiarkowanie wilgotna, piaszczysto- gliniasta, lekko kwaśna.
Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: Cortland, Freedom, Golden Delicious, James Grieve, McIntosh, Cortland Wicki, Red Delicious, Jonathan, Florina, Pilot, Spartan, Lodel.
Cięcie
Cięcie jabłoni wykonuje się pod koniec lutego, usuwamy wtedy wszystkie chore oraz uszkodzone pędy. Kolejno wycinamy pędy rosnące do góry(wilki), do środka korony i krzyżujące się.