JABŁOŃ SMALCÓWKA W DONICY
Opis
Smalcówka to stara odmiana jabłoni. Nie jest ona obecnie jakoś specjalnie popularna, a szkoda, bo owoce są bardzo duże i smaczne. To wczesna odmiana, która może pojawić się w każdym przydomowym sadzie.
Charakterystyka drzewa
Jabłoń Smalcówka początkowo rośnie silnie, by z czasem skupić się na owocach i zaniechać intensywnego wzrostu. Duże plony zbierzemy co drugi rok. Dostępne są drzewka owocowe w doniczkach. Odmiana jest na podkładce M26 oraz rośnie do 3m wysokości.
Owoc
Jabłka Smalcówki są duże i bardzo duże. Mają ładny, kulisty kształt. Skórka dojrzałych owoców jest intensywnie żółta i gładka. Miąższ jest kremowy, jędrny, soczysty. Gryząc go, usłyszymy przyjemne chrupnięcie. A gryźć warto, bo jabłka są bardzo smaczne zarówno w bezpośredniej konsumpcji, jak i wykorzystane w kuchni. Wychodzą z nich smaczne przetwory, w tym kompoty i marmolady. Plony zbieramy w sierpniu.
Uprawa
Jabłoń Smalcówka jest średnio odporna na mrozy. Warto w pierwszych latach zabezpieczyć drzewa przed chłodami. Ziemia do nasadzeń powinna być piaszczysto-gliniasta, średnio wilgotna. To jabłoń, która lubi miejsca nasłonecznione.
Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: Oliwka Żółta, Lobo, Wealthy, James Grieve, Mcintosh.
Cięcie
Cięcie jest jednym z najważniejszych zabiegów wykonywanych u drzew i krzewów owocowych. Prawidłowo przeprowadzone znacznie zwiększa ilość i polepsza jakość owoców. Jeżeli jabłoń sadzimy jesienią, należy przyciąć ją najbliższej wiosny, natomiast drzewa sadzone wiosną, tniemy od razu po posadzeniu. Przycinamy pędy o 1/3 lub 1/4 ich długości, przewodnik również lekko skracamy aby pobudzić go do dalszego wzrostu około (40-50)cm nad ostatnim pędem. Drzewko nie rozgałęzione przycinamy na wysokości od 70 do 90cm. W kolejnych latach wykonujemy cięcie prześwietlające.