Jeżyny są krzewami owocowymi, które zazwyczaj wybieramy na działkę, do ogródka działkowego lub nawet na balkon. Smakują wybornie, kojarzą się z lasem i dobrami natury. Jeżyna w doniczkach to zdecydowanie bardzo dobry wybór dla miłośników tego owocu. Można ją przesadzić do ziemi lub dalej uprawiać w pojemniku, tylko że większym.
Wśród odmian jeżyny polecamy zwłaszcza: Black Butte i Loch Ness. One dobrze plonują, a ich owoce są smaczne i bardzo lubiane. Jeżeli zależy nam na dużych jeżynach, to Black Butte będzie lepszy, bo pojedynczy owoc może ważyć nawet 5,5 gramów. Warto też zwrócić uwagę, że nie wszystkie odmiany mają kolce. Być może to też jest istotny dla nas argument.
Jeżyny w donicach uprawiane są przede wszystkim na cele konsumpcyjne. Jeżeli plon jest wyjątkowo obfity, warto wykonać z nich dżem lub sok, a nawet mrozić. Są to bomby witaminowe – C, A, E, K, B6. Dostarczają także wapnia, żelaza, fosforu, magnezu i potasu. Warto je dodawać do posiłków – przede wszystkim deserów. Świetnie łączą się z dziczyzną i czerwonym mięsem, lubią też towarzystwo warzyw korzeniowych.