-
ŚLIWA JAPOŃSKA SHIRO W DONICY


Symbol:
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | Od 1 marca |
Cena przesyłki | 17 |
Dostępność |
Brak towaru
|
Kod kreskowy | |
EAN |
Zostaw telefon |
Shiro to śliwa japońska w doniczce, będąca jedną z najpopularniejszych śliw azjatyckich uprawianych w Europie. Plonowanie rozpoczyna wcześnie, a owoce są bardzo smaczne.
Charakterystyka drzewa
Drzewko owocowe rośnie intensywnie i zdrowo, tworząc kulistą lub kulisto-stożkową koronę. Plonuje obficie w każdym roku, a pierwsze owoce zerwiemy zazwyczaj w drugim roku od zasadzenia w ogrodzie. Drzewka owocowe doniczkowane można sadzić w dowolnym terminie. Mają dobrze wykształcony system mniejszych i większych korzeni, więc szybko rozpoczynają pobieranie wody z podłoża.
Owoc
Śliwki są duże, mają lekko sercowaty kształt. Masa jednej sztuki zazwyczaj oscyluje między 40 a 50 gramów. Po zewnętrznej stronie żółta skórka z cienką warstwą białego nalotu. Wewnątrz żółty miąższ i pestka, dość dobrze zrośnięte ze sobą. Śliwki w smaku są słodko-kwaśne, z subtelnym aromatem. Jest to odmiana typowo deserowa, choć przetwory z niej także można wykonać. Zbiory rozpoczynają się w połowie lipca i trwają do początku sierpnia, gdyż owoce nie dojrzewają równomiernie.
Uprawa
Śliwa japońska Shiro doniczkowana będzie preferować ciepłe miejsce w ogrodzie, z dobrą ziemią i średnią wilgotnością. Na choroby jest mało podatna, w tym niestraszna jej szarka czy choroby grzybowe. Szczepiona jest na ałyczy, co zapewnia podwyższoną odporność na mróz, choć warto na zimę wykonać kopczyk i otulinę. Cięcie wiosenne wykonujemy rok, początkowo lekko przycinamy pędy o około 1/3 ich długości w celu pobudzenia drzewa. W następnych latach prześwietlamy koronę wycinając pędy rosnące do jej środka.
Kontrolowana jakość !