-
ŚLIWA OISHI-WASE BEZPESTKOWA W DONICY
Przerwa zimowa❄.
Wracamy wiosną.
Wracamy wiosną.


Symbol:
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | Od 1 marca |
Cena przesyłki | 17 |
Dostępność |
Brak towaru
|
Kod kreskowy | |
EAN |
Zostaw telefon |
Oishi-Wase to śliwa japońska w doniczce, obradzająca w pyszne owoce bez pestki w środku. Są więc idealne do jedzenia na surowo. Jednak ich przydatność jest wszelaka, także przetwórcza.
Charakterystyka drzewa
Drzewko owocowe rośnie intensywnie i dorasta do wysokości ponad 4 metrów. Plonuje dość obficie w każdym roku, a pierwsze bezpestkowe śliwki zerwiemy w trzecim lub czwartym sezonie. Drzewka owocowe doniczkowane sadzić można w dowolnym czasie. Mają one dobrą odporność i są solidnie ukorzenione. Jest to gwarancją przyjęcia się w ogrodzie.
Owoc
Śliwki są średniej wielkości. Na zewnątrz pomarańczowoczerwona skórka, a pod nią żółty miąższ. Wewnątrz nie ma pestki, co często jest nie lada zaskoczeniem. W smaku są bardzo przyjemne – słodko-kwaśne, aromatyczne, soczyste. Idealne do jedzenia na surowo, tym bardziej przez dzieci. Można je także wykorzystać w kuchni. Zbiory wykonuje się w pierwszej połowie sierpnia.
Uprawa
Japońska śliwa bezpestkowa Oishi-Wase doniczkowana powinna trafić do żyznej, przepuszczalnej i lekko wilgotnej ziemi. Miejsce sadzenia najlepiej by było słoneczne, ewentualne półcieniste. Śliwa – mimo japońskiego pochodzenia – dobrze znosi warunki naszego klimatu, w tym zimy, choć wymaga zabezpieczenia. Na choroby i wirusy nie jest wrażliwa. Wiosenne cięcie to skrócenie gałęzi do 2/3 ich długości oraz przycięcie przewodnika o kilka centymetrów. Z czasem trzeba rozpocząć formowanie korony – skracanie za długich pędów, przerzedzanie zbytnio zagęszczonych i usuwanie dzikich.
Śliwa japońska Oishi-Wase jest samopylna.
Kontrolowana jakość !