Wielu osobom wydaje się, że uprawa roślin egzotycznych, a zwłaszcza figowca pospolitego, jest niemożliwa w Polsce. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest oczywiście nieodpowiedni, wykazujący się dużą zmiennością, klimat. Roślina bowiem w naturalnych warunkach wymaga dużego nasłonecznienia, co oczywiście w naszej szerokości geograficznej jest trudne do spełnienia. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby figę uprawiać w doniczce i na zimę przechowywać ją w domu. Co warto wiedzieć na temat uprawy drzewka figowego?

Figa jest krzewem owocowym przynależącym do rodziny morwowatych. W naturalnych warunkach uprawiana jest w Zachodniej Azji i basenie Morza Śródziemnego. W Polsce, ze względu na inny mikroklimat, jest sadzona głównie w doniczkach. Cieszy się szerokim zainteresowaniem, przede wszystkim za smaczne owoce, które można spożywać zarówno na surowo, jak w formie przetworów. Co więcej, figa sprawdza się również jako egzotyczne drzewko owocowe o wyjątkowych walorach dekoracyjnych.

Jaką figę wybrać do uprawy w doniczce?

Figowiec pospolity jest chętnie wybieranym krzewem owocowym w doniczce, który przy zapewnieniu odpowiednich warunków, będzie owocować już po dwóch latach uprawy. Jaka odmiana jest w sposób szczególny polecana do polskich ogrodów i domów? Największą popularnością cieszy się gatunek hodowlany, który do zawiązania owoców nie wymaga obecności rośliny płci przeciwnej. W fachowym słowniku, ta odmiana nosi nazwę partenokarpicznej, gdyż bez zapylacza potrafi wydawać owoce pozbawione pestek. Jedną z nich jest figowiec Brown Turkey.

Czy można uprawiać figę z nasion? Z takimi wątpliwościami często mierzy się wielu zwolenników tej rośliny. Jak się okazuje – można, ale trzeba być przygotowanym, że figa po raz pierwszy zaowocuje po kilkunastu latach, a może się okazać, że nawet wcale. Warto zatem wybierać sadzonki z rośliny, które już owocowały.

Sadzenie i przesadzanie

Figowiec to krzew owocowy, który dla odpowiedniego wzrostu potrzebuje dużej doniczki wypełnionej żyzną, przepuszczalną ziemią liściową. Co prawda figa w naturalnych warunkach nie może cieszyć się wyjątkową urodzajnym podłożem. Niemniej jednak, ta uprawiana w pojemnikach ma ograniczoną ilość ziemi, a zatem powinna być jak najlepszej jakości.

Trzeba być przygotowanym, że w pierwszym roku uprawy figa będzie intensywnie rosła i może okazać się, że zajdzie konieczność jej przesadzania do większej doniczki nawet dwa razy! W następnych latach jej wzrost nieco wyhamuje i przesadzanie będzie wymagane jedynie raz w roku (najczęściej na wiosnę).

Należy pamiętać, że intensywny wzrost może zacząć sprawiać kłopot, w szczególności, kiedy miejsce do uprawy będzie posiadało ograniczony metraż. Dlatego zanim roślina nadmiernie się rozrośnie, warto sukcesywnie przycinać jej pędy, aby w ten sposób kształtować jej pokrój.

Uprawa figi – czy potrzebne jest nawożenie?

Kwestia dotycząca nawożenia także budzi wiele wątpliwości. Jak się okazuje, roślinę można zasilać nawozami wieloskładnikowymi lub biohummusem, ale niezbyt intensywnie. Wszystko dlatego, że figa, choć zacznie wykazywać bujny rozrost, będzie wydawać słabe owoce i źle zimować.

Światło i ciepło – to lubi figa!

Krzewy owocowe z gatunku figowców wymagają nie tyle żyznej ziemi, co dużego nasłonecznienia i ciepła! Podejmując się zatem uprawy tej rośliny, warto umieścić ją w dobrze nasłonecznionym stanowisku. To jednak nie wszystko. Figowiec pospolity, oprócz tego, że wymaga stanowiska ciepłego i nasłonecznionego, najlepiej czuje się w miejscu osłoniętym od wiatru. Warto zatem o tym pamiętać, wybierając miejsce pod uprawę.

Nawadnianie

Nieco inaczej przedstawiają się wymagania dotyczące nawadniania. Figa bowiem nie potrzebuje częstego podlewania, zwłaszcza zimą, kiedy przechodzi w stan spoczynku. Zapewnienie roślinie odpowiednich warunków na ten czas wywiera niebagatelny wpływ na jej owocowanie (pierwsze owoce mogą pojawiać się już po 1-2 latach uprawy). W przeciwnym razie nie zawiąże owoców lub będzie ich bardzo mało.

Co musisz wiedzieć o okresie spoczynku?

Na czas zimy figa przechodzi w stan spoczynku. Zrzuca wtenczas wszystkie liście (w naturalnych warunkach również przechodzi w fazę wegetacji) i wymaga przechowywania w chłodnym stanowisku. Optymalnie, jeśli pomieszczenie, w którym będzie się znajdować, nie będzie widne (zimą roślina nie potrzebuje dużej ilości światła) ani wyjątkowo ciepłe. Idealną temperaturą będzie ta oscylująca w granicach 4-8 stopni Celsjusza. Na czas spoczynku zaleca się ograniczenie podlewania i całkowite zaprzestanie nawożenia.

Figa to krzew owocowy, który od wieków jest ceniony za właściwości lecznicze. Owoców gotowanych na mleku używa się bowiem na męczący kaszel i bóle gardła, nalewkę stosuje się do łagodzenia duszności w astmie, odwar z młodych liści wykorzystuje się do leczenia przeziębień, podczas gdy sok z owoców figowca jest nieoceniony przy leczeniu anemii. Warto zatem spróbować jej uprawy w doniczce, zwłaszcza, że figa, oprócz właściwości zdrowotnych także świetnie smakuje. Świeże owoce mają słodki smak i doskonale nadają się na dżemy, kompoty, wino, syropy czy do suszenia.