W Polsce winorośle uprawiają się ogólnie dość dobrze. Oczywiście są odmiany bardziej odporne na mróz i mniej, szybciej i wolniej rosnące, plonujące lepiej lub gorzej. Jednak warto pamiętać, że w konsumpcji winogron liczy się smak i wielkość owocu, ale za to w przetwórstwie kluczowy jest aromat. Pewne jest jednak to, że każda winorośl w doniczce, którą mamy do zaoferowania ma atuty i zaspokoi oczekiwania określonych odbiorców. Ustal więc swoje priorytety i wybierz krzew winorośli odpowiedni do Twojego sadu.

Winorośl bezpestkowa Reliance

Zdecydowanym faworytem wśród winorośli uprawianych amatorsko, typowo w celu konsumpcyjnym, są winorośle bezpestkowe. Uwielbiane przez dzieci, osoby starsze, ale też wszystkich, którzy nie lubią goryczki pestek i tego, że drobinki zostają między zębami. Bardzo lubianą odmianą bezpestkową jest winorośl Reliance. Kiście są duże, kulki na nich także, są jędrne, słodkie, bardzo przyjemnie chrupią. Bardzo dobry wybór dla wszystkich, którzy chcą posadzić jeden krzew owocowy w ogrodzie, trochę o niego zadbać poprzez cięcie i poprowadzenie na podporze, i latem cieszyć się smaczną przekąską. Oczywiście, jest to także odmiana uprawiana na plantacjach, z których owoce trafiają do sklepów czy na giełdy.

Białe owoce deserowe – Arkadia, Regina

Wśród lubianych odmian deserowych o białych owocach warto wymienić Arkadię. Obradza ona w bardzo duże kiście, często oscylujące wokół jednokilogramowej masy. Owoce są jajowate, bardzo mięsiste. W naszym klimacie uprawiana jest z dużym powodzeniem i często można spotkać ją na sklepowych półkach. Najlepsze i najwcześniejsze zbiory zbieramy uprawiając ją pod osłonami. Podobnie winorośl Regina – duże i smaczne owoce, z dużą ilością słodyczy, z tym że jest ona lepsza do uprawy w gruncie na pergoli. Bardzo długo to ona miała palmę pierwszeństwa wśród odmian o jasnych owocach w kwestii odporności na mrozy i dobrego plonowania. Teraz już ma sporą konkurencję w postaci nowych odmian, ale cały czas pod tym względem jest w czołówce. Jeżeli obie trafią do ziemi, to mniej więcej będą plonować w tym samym czasie, we wrześniu, może Arkadia kilka dni wcześniej dojrzeje, choć wiele zależy od stanowiska. Natomiast, jeżeli trafi ona pod osłony, to do zbioru będzie gotowa już w drugiej połowie sierpnia.

Fioletowe owoce deserowe – Nero

Odmiany owocujące na fioletowo, w Polsce najczęściej trafiają na przydomowe płoty, ogrodzenia lub porastają altany. Rzadziej spotyka się uprawy towarowe, z przeznaczeniem na konsumpcję. A szkoda, gdyż są to bardzo smaczne winogrona, bogate w smak i aromat. Jedną z najchętniej kupowanych odmian jest wczesna winorośl Nero. Jej uprawa jest dość łatwa, bo jako jedna z nielicznych ma wysoką odporność na choroby grzybowe. Natomiast – tak jak większość winorośli – jest bardziej wrażliwa na mróz. Stąd lepiej podczas sadzenia wybrać krzewy owocowe w doniczkach, które są starsze i szybciej zaczynają nabierać odporność.

Winorośl do jedzenia i na sok – Swenson Red

Winorośl Swenson Red to typowa odmiana altanowa, możliwa do ekologicznej uprawy – bez chemii, bez oprysków. Pomimo tego, jest dobrze odporna na mróz, jeżeli zasadzona zostanie w cieplej ekspozycji. Można sadzić ją nie tylko na altanach, ale także przy pergolach lub innych podporach. Czerwone owoce są dość spore i bardzo smaczne. Wytłoczyć z nich można bardzo smaczny sok – słodki, z delikatną goryczką, o lekko winnym charakterze. Jest to także dobra odmiana dla wszystkich, którzy raczej podjadają winogrona, niż nałogowo je jedzą, gdyż dojrzałe owoce mogą wisieć na krzewie i nie gniją, nie opadają. Od dojrzałości mogą tak pozostać nawet kilka tygodni.

Najbardziej muskatowa winorośl – Muscat Bleu

Wielu sadowników podejmuje uprawę winorośli, by wytworzyć swoje wino à la muscat. I choć kiedyś było to słodki alkohol, obecnie nazwa ta jest przypisywana do półwytrawnych lub nawet wytrawnych trunków. Odmiany winorośli z rodziny Muscat znane i uprawiane są od Starożytności. Pachną one nieco inaczej, niż krzewy owocowe płodzące bardzo słodkie i typowo deserowe kiście. Jest to mieszanka aromatów, które przyrównać można do połączenia róży, jaśminu, kwiatów pomarańczy, geranium, lipy, kolendry i wosku pszczelego. Być może trudno sobie to wyobrazić, więc lepiej samemu poczuć i zdecydować się na typowo muskatową winorośl Muscat Bleu. Pachnie wspaniale i zapada w pamięć. Trudno pomylić ją z inną odmianą, rosnącą w ogrodzie.

Winorośl uprawiana w Polsce

Winorośl o dobrej odporności na chłód

Wśród odmian o lepszej niż standardowa odporności na zimno warto wspomnieć odmianę Bianca. Jest to chętnie wybierana winorośl na tereny północne, chłodniejsze. Poza tym, że obradza smacznymi owocami, nie można zapominać o dużej przydatności do produkcji wina. Kupując ten krzew owocowy w doniczkach, wybierasz odmianę znaną i rozpowszechnioną w Polsce. Oznacza to, że jej odporność przetestowało już tysiące sadowników i skoro do dziś jest jedną z najpopularniejszych, to znaczy, że dobrze jest zaadaptowana do naszych warunków. Jest to także dobra odmiana dla początkujących.

Lista najlepszych odmian winorośli do uprawy w Polsce nie jest stała, ani zamknięta. Można rozbudować ją o odmiany mało wymagające, najlepsze na rodzynki, najlepiej plonujące itd. Jeżeli więc szukasz odmiany do posadzenia w konkretnym celu, innym niż wyżej opisane, zawsze możesz skontaktować się z nami, a doradzimy.