Pigwa a pigwowiec - jakie są różnice?
Pigwa a pigwowiec - jakie są różnice?

Pigwa i pigwowiec – jak je odróżnić? Jedna i druga roślina należy do drzew i krzewów owocowych z rodziny różowatych (Rosaceae), obie wydają żółte owoce o podobnych właściwościach, ale różniących się znacznie wielkością – pigwa jest wielkości jabłka, owoce pigwowca zaś rozmiarem przypominają morelę. Jedne i drugie nie mają atrakcyjnego smaku spożywane na surowo, są przy tym bardzo twarde, ale po ugotowaniu świetnie nadają się do przetworów.

Podstawowe różnice

Pigwa najczęściej rośnie jako duży krzew owocowy, rzadziej osiąga wielkość niewielkiego drzewa - w polskim klimacie mierzącego do trzech, a w cieplejszych rejonach do pięciu metrów wysokości. Kwiaty są białe, różowe, lub biało-różowe. Owoce pigwy mają średnicę mają około 6 cm, choć zdarzają się i większe. Z kolei pigwowiec dzieli się na trzy główne rodzaje, z czego jeden – pigwowiec japoński – jest niedużym krzewem, drugi – pigwowiec chiński – osiąga w sprzyjającym klimacie nawet 10 metrów wysokości, a trzeci - pigwowiec pośredni, znany również jako wspaniały – stanowi mieszankę dwóch pozostałych. W naszych warunkach klimatycznych pigwa najczęściej jest niewielkim drzewem, a pigwowiec – krzewem.

Jak rozpoznać pigwowca?

Jeśli więc mamy do czynienia z krzewem owocowym małych owocach, pomarańczowych lub łososiowych kwiatach i mocno rozchodzących się na boki gałęziach, z pewnością jest to pigwowiec. Często używa się go do formowania żywopłotów, bo dobrze znosi cięcie, a jego struktura jest bardzo gęsta. Owocuje nawet na starych pędach, dlatego przycinanie nie jest żadnym problemem. Jej ciernie dodatkowo bronią ogród przed intruzami.

Pigwowiec stanowi ozdobę ogrodów zarówno podczas kwitnienia, jak i owocowania. Małe, twarde owoce, długo zachowują swoją urodę, ponieważ zbity miąższ nie gnije i nie pleśnieje. Sadzi się go w parkach i na osiedlach mieszkaniowych, bo nie wymaga wielkiej pielęgnacji. Jego odporność na znaczące cięcia sprawia, że wykorzystywany jest do formowania drzewek typu bonsai.

Pigwowiec chiński, może być wyższy niż pozostałe gatunki, ma też większe owoce, a jego kwiaty są bladoróżowe, w związku z tym najbardziej przypomina pigwę. W Polsce jednak nawet ten gatunek rośnie częściej jako krzew, niż drzewo. Warto wiedzieć, że pigwa jest stosowana jako podkładka skarlająca dla grusz i innych drzewek.

Wymagająca pigwa

Z kolei pigwa w polskich warunkach częściej ma postać niewielkiego drzewka owocowego. Jest samopylna i nie wymaga drugiej odmiany w pobliżu. Jej płytki system korzeniowy powoduje, że ma spore wymagania dotyczące wilgotności i żyzności gleby. Kwiaty mają różowawe lub białe płatki. Owoce pigwy przypominają jabłka lub gruszki, ale są bardzo twarde. Najlepiej, jeśli po ich zerwaniu, a przed spożyciem, poleżą kilka dni w zacienionym miejscu.

Cenne owoce pigwy i pigwowca

Owoce różnych podgatunków różnią się od siebie wielkością, kształtem i aromatem, generalnie jednak są bardzo twarde, a w smaku cierpkie, dlatego też nie nadają się do spożycia w stanie surowym. Są jednak świetnym dodatkiem, który dopełnia smak innych owoców.

Ich smak, niezbyt słodki, lekko kwaśny, doskonale równoważy słodycz innych owoców w konfiturach, dżemach i sokach. Owoce pigwy i pigwowca zawierają dużo witaminy C, są przy tym bogate w pektyny, co oznacza, że po rozdrobnieniu i zagotowaniu robi się z niego galaretka. Pigwa świetnie nadaje się na nalewki, a także jako dodatek do herbat. Ze względu na wysoką zawartość witamin, owoce te nazywane są polską cytryną.

Pigwa i pigwowiec to nieco zapomniane rośliny – niesłusznie, bo znakomicie rosną w umiarkowanym klimacie, a owoce, choć wymagają obróbki, mają bardzo szerokie zastosowanie, zawierają dużo składników odżywczych i są bardzo łatwe w transporcie i przechowywaniu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl