DEREŃ JADALNY FLORIANKA (SZCZEPIONY) W DONICY
Opis
Dereń jadalny Florianka to Polska odmiana, wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce. Nazwa pochodzi od miejscowości gdzie odnaleziono nasiono - Floriance, na terenie Roztoczańskiego Parku Narodowego, koło Zwierzyńca, w dawnej posiadłości Zamojskich(XIX w.).
Pokrój
Kwitnie w marcu żółtymi kwiatami. Dorasta do ok. 3-4m wysokości.
Owoc
Rodzi średniej wielkości(ok. 3,5g), owalne, ciemnoczerwone owoce. Udział pestki wynosi 11%. Zawartość cukrów kwasów i cukru to 10%. Jest to najpóźniejsza odmiana, rodzi owoce pod koniec września, podobnie jak Kotula. Plon jest wysoce obfity. Zastosowanie: przetwory i nalewki.
Uprawa
Odporna na mróz, choroby i susze. Kwiaty dereni, mimo wczesnego kwitnienia, są odporne na przymrozki. Zaleca się stanowisko słoneczne, toleruje półcień. Derenie rosną w większości gleb. Najlepsze podłoże jest jednak próchnicze, żyzne, przepuszczalne o pH=7-8. Obcopylna odmiana, należy posadzić obok inną, jakąkolwiek odmianę.