DEREŃ JADALNY SZAFER (SZCZEPIONY) W DONICY
Opis
Dereń jadalny 'Szafer' (szczepiony) to odmiana Polskiego pochodzenia wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce. To najsłodsza i zdaniem wielu, najsmaczniejsza odmiana.
Charakterystyka krzewu
Krzew rośnie początkowo silnie, wraz z wiekiem coraz wolniej. Zatrzymuje się do ok. 4-6m wysokości oraz 2m szerokości i ma wyprostowany pokrój. Derenie to rośliny długowieczne. Na przełomie lutego i marca kwitną żółtymi kwiatami, w okresie bezlistnym. Jesienią liście przybierają czerwoną barwę. Taki wygląd sprawia, że często krzew jest wykorzystywany jako dekoracja.
Owoc
Owocuje równomiernie oraz na początku września(średnia pora dojrzewania). Owoce są gruszkowate, średniej wielkości(3-5,5g) i mają ciemnoczerwony kolor. Zawierają dużo witaminy C(58%) oraz największą ilość cukrów spośród innych dereni(~16%). Sok jest silnie barwiący. Pestka jest mała(14%). Plonuje obficie, z jednego krzewu możemy rocznie zebrać nawet 50kg.
Odmiana deserowa, idealna do bezpośredniego spożycia, czy np. na soki, dżemy i nalewki(chociaż w ostatnim przypadku jest bardziej chwalona odmiana Basia).
Uprawa
Inna, dowolna odmiana derenia, zwiększy plon gdy posadzimy ją obok. Dereń to krzew łatwy w uprawie. Znosi większość gleb, najlepsza będzie ta o obojętnym pH,
słabiej rośnie w kwaśnym podłożu. Najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym, w półcieniu również całkiem dobrze. Nie wymaga przycinania, starsze krzewy
możemy aby lekko prześwietlać. Są mrozoodporne oraz odporne na choroby. Młode sadzonki można zabezpieczyć na pierwsze zimy.
Nadia
Dorodna sadzonka. Na temat samej odmiany będę mogła coś powiedzieć w następnym sezonie ale wszystko wskazuje na to, że roślina doskonale się przyjmie. Dodatkowo zapakowane profesjonalnie, z zabezpieczeniem korony i bryły korzeniowej. Polecam drzewka-faworytka.