JABŁOŃ FLORINA(Parchoodporna)
Opis
Jabłoń Florina znana jest również pod nazwą Querina. Wynaleziona przez Stationa de Recherche d`Arboriculture(Francja, 1977r). Krzyżówka Jonathana oraz mieszańca uzyskanych z odmian G. Delicious x Starking x Rome Beauty.
Owoc
Odmiana często plonuje co drugi rok. Szybko wydaje pierwsze owoce po zasadzeniu. Zbiór jest obfity i przypada na połowę października. Owoce są średniej lub dużej wielkości(140-160g), kształtem kuliste lub lekko wydłużone. Pokryte czerwoną, błyszczącą skórką z białymi piegami. W środku znajduje się żółto-biały, smaczny, kruchy, lekko kwaskowaty, średnio soczysty, mocno aromatyczny i pachnący miąższ. Owoce jeszcze lepiej smakują po odleżeniu. Docelowo w amatorskich warunkach mogą być przechowywane 2 miesiące.
Uprawa
Odporna na mróz i choroby, w tym mączniaka. Jedna z odmian o największej odporności na parcha. Idealnie sprawdzi się więc w uprawie ekologicznej. Zaleca się stanowisko słoneczne. Rośnie w większości gleb, zaleca się żyzną o lekko kwaśnym pH(6,2-6,7). Drzewo rośnie silnie i tworzy kulistą, lekko rozłożystą koronę. Kwitnie dużymi kwiatami. W niektórych latach może wymagać przerzedzania zawiązków, inaczej owoce będą mniejsze.