MORELA HARCOT W DONICY
Opis
Morela Harcot to popularna, kanadyjska odmiana. Powstała w 1968 w Harrow, prowincji Ontario. Odmiana deserowa, nadająca się również do przetworów.
Owoc
Owoce rosną średnie lub duże(40-80g). Mają owalny kształt oraz żółtą skórkę z delikatnym, pomarańczowym rumieńcem. Miąższ pomarańczowy, słodki, aromatyczny, soczysty i przepyszny z dobrze odchodzącą pestką. Skórka jest dość gruba i lekko kwaśna. Owoce zawsze dojrzewają równomiernie oraz przedwcześnie nie opadają. Wcześnie owocuje, dojrzałość zbiorcza przypada na koniec lipca.
Pokrój
Drzewo rośnie silnie i tworzy mocno rozłożystą koronę. Liście są duże i ząbkowate. Kwitnie w kwietniu. Docelowa wysokość to ok. 4m.
Uprawa
Drzewo jest dobrze wytrzymałe na mróz, kwiaty średnio odporne na wiosenne przymrozki.
Zapylacze: Nie jest samopłodna. Wymaga innej odmiany kwitnącej w podobnym terminie do zawiązania owoców, np: Early Orange, Wczesna z Modern, Hargrand (uważana jako najlepszy dla niej zapylacz).
Sadzenie: Morele wymagają dobrej gleby, dobrze sprawdza się podłoże żyzne o pH=6,7-7,2. Stanowisko ma kluczową rolę, zaleca się jak najbardziej słoneczne oraz odsłonięte od wiatru. Przez pierwsze 2 lata młode sadzonki można zabezpieczyć przed zimną aż zmężnieją.
Cięcie: Pierwsze cięcie moreli należy wykonać wiosną(nawet po posadzeniu) lub poczekać na najbliższą wiosnę. Jeżeli posiada pędy boczne to należy je skrócić o 1/3 a przewodnik o 1/2. Sadzonkę nierozgałęzioną skracamy do wysokości ok. 80cm. Pędy poniżej 50cm wycinamy. W dalszych latach wykonuje się cięcie prześwietlające i formujące.