ŚLIWA HERMAN
Opis
Śliwa Herman to bardzo wcześnie owocująca odmiana. Pochodzi ze Szwecji i jest dość nowa. Krzyżówka Car x Ruth Gersterr. Znalazła wszechstronne zastosowanie. Z owoców możemy wykonać przetwory, dobrze smakują także na surowo. Polecana na każdą działkę, ponieważ nie ma dużych wymagań. Znalazła wysokie uznanie w sadach towarowych.
Owoc
Owoce średniej wielkości(30-35g) o jajowatym kształcie. Pokryte fioletową skórką z niebieskim nalotem. W środku znajduje się żółty, soczysty i słodki miąższ z przewagą kwasku, od którego dobrze odchodzi pestka. Owocuje w 2-3 roku od posadzenia. Dojrzałość zbiorcza przypada w lipcu.
Pokrój
Drzewo tworzy kulistą, czasami rozłożystą i luźną koronę. Konary rozchodzą się pod szerokim kątem, przez co drzewo jest lepiej doświetlone oraz wymaga mniejszego przycinania. Silnie rośnie, docelowa wysokość to ok.3,5-4m. Pędy są o lekko zielonym odcieniu.
Uprawa
Śliwa jest dobrze odporna na szarkę, na choroby ogólnie jest średnio podatna. Młode sadzonki zaleca się przykrywać na zimę przez pierwsze 2 lata aż zmężnieją i nabiorą wysokiej mrozoodporności(ok. 30'C ).
Zapylacze: Częściowo samopylna, bez zapylacza wyda plon na ok. 70% swoich możliwości. Odmiany wspierające owocowanie: Amers, Cacańska Lepotica, Opal.
Stanowisko: Zaleca się stanowisko słoneczne oraz bezwietrzne z żyzną i próchniczą glebą.
Cięcie: Po posadzeniu śliwę z odkrytym korzeniem należy przyciąć wiosną(nawet po zasadzeniu). Jeśli nasadzenia dokonujemy jesienią, czekamy z pierwszym cięciem do najbliższej wiosny. Jeżeli sadzona ma pędy boczne to skracamy je o 1/3 a przewodnik o 1/2. Sadzonkę bez pędów bocznych skracamy do ok. 80cm. W kolejnych latach należy wykonywać cięcie formujące i prześwietlające(wycinając pędy rosnące do środka, krzyżujące się, uschnięte czy chore). Śliwę herman łatwo się prześwietla ponieważ wytwarza poziome pędy oraz jest średnio zagęszczona. Przycinanie zaleca się wykonywać w pogodny dzień.