PIGWOWIEC / KRZEWY OWOCOWE

PIGWOWIEC JAPOŃSKI

PIGWOWIEC JAPOŃSKI
PIGWOWIEC JAPOŃSKI
Wysokość: ok. 30-50cm.
Wiek: jednoroczne.
Stan: Roślina kopana z gruntu.
Korzenie drzewka na czas transportu zabezpieczamy w balocie z hydrożelem

Dostępność: Powiadom o dostępności

Cena: 9,99 zł

PIGWOWIEC JAPOŃSKI W DONICY

PIGWOWIEC JAPOŃSKI W DONICY
PIGWOWIEC JAPOŃSKI W DONICY
Wysokość: ok. 30-50cm.
Stan: donica 2l.
Wiek: 2 lata.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 18,20 zł
szt.

Jeśli zależy nam zarówno na pięknych kwiatach, jak i smacznych owocach, warto wybrać pigwowca. Nie należy go jednak mylić z pigwą - to dwie różne rośliny. Pigwa jest okazałym drzewem, a pigwowiec jest krzewem, który osiąga do dwóch metrów wysokości. Ich owoce różnią się też smakiem i wyglądem.

W Polsce najpopularniejszymi gatunkami pigwowca są pigwowiec japoński, okazały i pośredni. Wszystkie one są mrozoodporne, a ich pędy są cierniste. Pigwowiec japoński osiąga do 1,5 metra wysokości, a jego kwiaty są ceglastoczerwone i pięknie ozdabiają ogród mniej więcej od kwietnia. Żółte owoce tego pigwowca w doniczkach są kuliste, o średnicy około 5 cm.

Pigwowiec okazały osiąga aż do dwóch metrów wysokości, a jego owoce są nieco większe od japońskiego oraz podłużne, przez co często są mylone z pigwą. Ten pigwowiec w doniczkach kwitnie w maju i czerwcu. Jego kwiaty mogą być białe, czerwone lub różowe.

Z kolei pigwowiec pośredni dorasta do metra wysokości, a jego kuliste owoce z początkowo zielonego koloru zmieniają barwę na żółtą. Pośredni pigwowiec w doniczkach kwitnie w maju i czerwcu, a jego kwiaty w zależności od odmiany mają kolor krwisto czerwony, karmazynowy lub pomarańczowo-czerwony.

Owoce pigwowca

Tak jak wyżej wspomnieliśmy, wygląd owoców pigwowca różni się nieco w zależności od gatunku. Wszystkie jednak mają raczej cierpki smak, przez co często są nazywane polskimi cytrynami.

Przez swoją twardość oraz smak raczej nie nadają się do spożywania na surowo. Ale tak jak cytryny, mogą być doskonałym dodatkiem do herbaty. Pokrojony owoc pigwowca można zasypać cukrem i poczekać aż puści sok, który następnie wlewamy do herbaty. Owoce pigwowca najczęściej używane są do nalewek, konfitur czy soków.

Zawierają bardzo duże ilości pektyn, czyli substancji żelujących oraz wiele cennych składników mineralnych i witamin. Na szczególną uwagę zasługuje olbrzymia ilość witaminy C. Pigwowiec owocuje jesienią, kiedy to zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl