ORZECH LASKOWY KATALOŃSKI

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Przedsprzedaż - Wysyłka od 15 marca
ORZECH WARSZAWSKI CZERWONY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Przedsprzedaż - Wysyłka od 15 marca
ORZECH LASKOWY BARCELOŃSKI

Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: Przedsprzedaż - Wysyłka od 15 marca
ORZECH LASKOWY COSFORD

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Przedsprzedaż - Wysyłka od 15 marca
ORZECH LASKOWY OLBRZYMI Z HALLE

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Przedsprzedaż - Wysyłka od 15 marca
ORZECH LASKOWY SIEWKA JEVEGO

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Przedsprzedaż - Wysyłka od 15 marca
ORZECH LASKOWY TONDA GIFFONI

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Przedsprzedaż - Wysyłka od 15 marca
ORZECH LASKOWY TONDA ROMANA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Przedsprzedaż - Wysyłka od 15 marca
ORZECH LASKOWY WCZESNY DŁUGI

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Przedsprzedaż - Wysyłka od 15 marca
ORZECH LASKOWY WEBBA CENNY

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Przedsprzedaż - Wysyłka od 15 marca
LESZCZYNA TURECKA

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Przedsprzedaż - Wysyłka od 15 marca
ORZECH LASKOWY CUD Z BOLLWILLER

Dostępność: Powiadom o dostępności
ORZECH LASKOWY GARIBALDI

Dostępność: Powiadom o dostępności
Orzechy laskowe to krzewy pięknie wyglądające w ogrodzie, ale także coraz większą popularnością cieszą się sady leszczynowe. Orzechy są bardzo lubiane w bezpośredniej konsumpcji, przede wszystkim dlatego, że łatwo się je wydobywa ze skorupki. Zwiększa się także na nie rynek zbytu na giełdach towarowych i skupach.
Szczególną uwagę można zwrócić na naszą polską odmianę – Orzech Warszawski Czerwony. Pozyskamy z niej orzechy o podłużnym kształcie i cienkiej łupince. Są wyjątkowo smaczne. Popularny jest także Orzech Kataloński, którego owoce są bardziej okrągłe. Polecamy sadzić leszczynę także przez wzgląd na możliwość zaadaptowania jej na dekoracyjny żywopłot.
Jedzenie orzechów laskowych to nie tylko przyjemność. Są one bogate w witaminę E i witaminy z grupy B. Dostarczają także potasu, wapnia i fosforu. Wspomagają dobre krążenie krwi, pracę serca i wątroby. Można je jeść bezpośrednio po wyjęciu ze skorupki, prażyć, mielić, przetwarzać na sosy, dodawać do deserów, potraw. Świetnie się przechowują.