• PIGWOWIEC JAPOŃSKI Z ODKRYTYM KORZENIEM

Korzenie krzewu na czas transportu zabezpieczamy w balocie z hydrożelem.

Przedsprzedaż zaczynamy od 1 lutego.
6.93
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu Od 1 marca
Cena przesyłki 17
Kurier 17
Przesyłka za pobraniem 22
Dostępność Brak towaru
Zostaw telefon
Wysokość krzewu: 1m/1,5m
Dojrzałość zbiorcza: połowa września
Barwa owoców: żółta/pomarańczowa
Miąższ: kwaśny
Rozmiar owoców: średny
Mrozoodporność: -30°C
Stanowisko: słoneczne
Zapylacze: samopylna
Pochodzenie: Japonia

 

Pigwowiec japoński uprawiany jest zarówno dla owoców, jak i kwiatów. Pięknie wygląda, kiedy kwitnie, a owocami możemy zastąpić cytrynę lub wykonać z nich przetwory i nalewkę.

Charakterystyka krzewu
Krzew pigwowca dorasta do około 120 cm. Jest szeroki, zagęszczony, z licznymi igłami. Bardzo ładne są też liście – jajowate i błyszczące. Kwiaty są pięciopłatkowe w kolorze czerwonoróżowym, pomarańczowoczerwonym lub ceglastym. Krzewy owocowe dostępne są z odkrytymi korzeniami.

Owoc
Owoce pigwowca japońskiego są żółte i okrągłe, aczkolwiek nieregularne. Bardzo intensywnie pachną. Są dość spore, bo nawet do 4 cm średnicy. Skórka gładka, matowa, kiedy owoce są dojrzałe, mogą pojawić się plamy. W smaku są kwaśno-cierpkie. Dojrzałość zbiorcza przypada na październik. Owoce pełnią funkcje spożywce, ale też dekoracyjne.

Uprawa
Pigwowiec japoński jest łatwy w uprawie. Wymaga słońca i wody. Gleba powinna być żyzna, umiarkowanie wilgotna, przepuszczalna. Nie rozwija się dobrze w ziemi zasadowej oraz w podmokłej. Pigwowiec jest mrozoodporny i niepodatny na choroby.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie

Kontrolowana jakość !

Bez-nazwy-2.png