Je艣li zale偶y nam zar贸wno na pi臋knych kwiatach, jak i smacznych owocach, warto wybra膰 pigwowca. Nie nale偶y go jednak myli膰 z pigw膮 - to dwie r贸偶ne ro艣liny. Pigwa jest okaza艂ym drzewem, a pigwowiec jest krzewem, kt贸ry osi膮ga do dw贸ch metr贸w wysoko艣ci. Ich owoce r贸偶ni膮 si臋 te偶 smakiem i wygl膮dem.
W Polsce najpopularniejszymi gatunkami pigwowca s膮 pigwowiec japo艅ski, okaza艂y i po艣redni. Wszystkie one s膮 mrozoodporne, a ich p臋dy s膮 cierniste. Pigwowiec japo艅ski osi膮ga do 1,5 metra wysoko艣ci, a jego kwiaty s膮 ceglastoczerwone i pi臋knie ozdabiaj膮 ogr贸d mniej wi臋cej od kwietnia. 呕贸艂te owoce tego pigwowca w doniczkach s膮 kuliste, o 艣rednicy oko艂o 5 cm.
Pigwowiec okaza艂y osi膮ga a偶 do dw贸ch metr贸w wysoko艣ci, a jego owoce s膮 nieco wi臋ksze od japo艅skiego oraz pod艂u偶ne, przez co cz臋sto s膮 mylone z pigw膮. Ten pigwowiec w doniczkach kwitnie w maju i czerwcu. Jego kwiaty mog膮 by膰 bia艂e, czerwone lub r贸偶owe.
Z kolei pigwowiec po艣redni dorasta do metra wysoko艣ci, a jego kuliste owoce z pocz膮tkowo zielonego koloru zmieniaj膮 barw臋 na 偶贸艂t膮. Po艣redni pigwowiec w doniczkach kwitnie w maju i czerwcu, a jego kwiaty w zale偶no艣ci od odmiany maj膮 kolor krwisto czerwony, karmazynowy lub pomara艅czowo-czerwony.
Owoce pigwowca
Tak jak wy偶ej wspomnieli艣my, wygl膮d owoc贸w pigwowca r贸偶ni si臋 nieco w zale偶no艣ci od gatunku. Wszystkie jednak maj膮 raczej cierpki smak, przez co cz臋sto s膮 nazywane polskimi cytrynami.
Przez swoj膮 twardo艣膰 oraz smak raczej nie nadaj膮 si臋 do spo偶ywania na surowo. Ale tak jak cytryny, mog膮 by膰 doskona艂ym dodatkiem do herbaty. Pokrojony owoc pigwowca mo偶na zasypa膰 cukrem i poczeka膰 a偶 pu艣ci sok, kt贸ry nast臋pnie wlewamy do herbaty. Owoce pigwowca najcz臋艣ciej u偶ywane s膮 do nalewek, konfitur czy sok贸w.
Zawieraj膮 bardzo du偶e ilo艣ci pektyn, czyli substancji 偶eluj膮cych oraz wiele cennych sk艂adnik贸w mineralnych i witamin. Na szczeg贸ln膮 uwag臋 zas艂uguje olbrzymia ilo艣膰 witaminy C. Pigwowiec owocuje jesieni膮, kiedy to zapotrzebowanie na t臋 witamin臋 wzrasta.