Orzechy laskowe to krzewy pięknie wyglądające w ogrodzie, ale także coraz większą popularnością cieszą się sady leszczynowe. Orzechy są bardzo lubiane w bezpośredniej konsumpcji, przede wszystkim dlatego, że łatwo się je wydobywa ze skorupki. Zwiększa się także na nie rynek zbytu na giełdach towarowych i skupach.
Szczególną uwagę można zwrócić na naszą polską odmianę – Orzech Warszawski Czerwony. Pozyskamy z niej orzechy o podłużnym kształcie i cienkiej łupince. Są wyjątkowo smaczne. Popularny jest także Orzech Kataloński, którego owoce są bardziej okrągłe. Polecamy sadzić leszczynę także przez wzgląd na możliwość zaadaptowania jej na dekoracyjny żywopłot.
Jedzenie orzechów laskowych to nie tylko przyjemność. Są one bogate w witaminę E i witaminy z grupy B. Dostarczają także potasu, wapnia i fosforu. Wspomagają dobre krążenie krwi, pracę serca i wątroby. Można je jeść bezpośrednio po wyjęciu ze skorupki, prażyć, mielić, przetwarzać na sosy, dodawać do deserów, potraw. Świetnie się przechowują.