ORZECH LASKOWY BARCELOŃSKI W DONICY
Opis
Odmiana leszczyny (Corylus avellana) ‘Barceloński’ zdobyła popularność dzięki dość wczesnemu i obfitemu plonowaniu. Orzechy są duże i smaczne. To wartościowy owoc deserowy – do bezpośredniego spożycia. Orzech laskowy ‘Barceloński’ wyróżnia się także dobrą mrozoodpornością. Nadaje się zarówno do uprawy amatorskiej, np. w przydomowym ogrodzie, jak i profesjonalnej.
Charakterystyka orzecha laskowego ‘Barceloński’
Orzech laskowy ‘Barceloński’ charakteryzuje się silnym wzrostem. Osiąga 4-5m wysokości. Ma gęsty, regularny pokrój. Liście są duże, lekko wydłużone, ząbkowane na brzegach. Jesienią efektownie przebarwiają się na żółto. Kwitnie wcześnie – na przedwiośniu.
Owoce leszczyny ‘Barceloński’
Orzechy ‘Barceloński’ uchodzą za jedne z najsmaczniejszych i najsłodszych w obrębie gatunku. Są średnio duże lub duże, o zmiennym kształcie. Najczęściej orzech jest odwrotnie jajowaty, kanciasty i spłaszczony. Jądro jest soczyste i aromatyczne. Dojrzewa w pierwszej połowie września. Z jednego krzewu można uzyskać do 5,5kg orzechów.
Uprawa leszczyny ‘Barceloński’
Leszczynę warto uprawiać w miejscu słonecznym lub lekko osłoniętym. Preferuje żyzne, umiarkowanie wilgotne (ale nie podmokłe) gleby. Należy ją sadzić jesienią lub wiosną. Optymalna rozstawa to 5x4 lub 6x3m. Cięcie wykonuje się sporadycznie – głównie prześwietlające. Regularnie należy sprawdzać krzewy w poszukiwaniu symptomów chorób i szkodników. Ogólnie orzech laskowy ‘Barceloński’ jest mało podatny na takie problemy, ale nie można ich całkowicie wykluczyć.
Zapylacze
Orzech laskowy ‘Barceloński’ jest dobrym zapylaczem dla wielu innych odmian. Jednocześnie warto w jego sąsiedztwie uprawiać odmiany zapylające, np. ‘Olbrzymi z Halle’. To dodatkowo poprawia plonowanie.