CZEREŚNIA VEGA W DONICY
Opis
Czereśnia Vega to chętnie wybierana odmiana do sadów przemysłowych. Również doceniana jest w przydomowych ogrodach, głównie dlatego, że, w przeciwieństwie do większości odmian, nie jest intensywnie czerwona. Jest to miłe urozmaicenie w sadzie.
Charakterystyka drzewa
Vega rośnie do około 4,5 metra wysokości. Korona jest raczej luźna, z konarami wzniesionymi ku górze. Pierwszych plonów możemy spodziewać się już w 2 lub 3 lata od zasadzenia. Co roku obficie obradza. Dostępne w sprzedaży są drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami lub w doniczce.
Owoc
Owoce czereśni Vega są duże, do około 8,5 gramów masy. Skórka ma kolor żółty, z widocznym dużym czerwonym rumieńcem od strony słońca. W środku miąższ jest jasnożółty, chrupiący, smaczny. Zbiory przypadają na początek lipca i najlepiej ich nie przetrzymywać na drzewach, gdyż może je pokaleczyć niespodziewany deszcz.
Uprawa
Vega to czereśnia odporna na mrozy. Nie jest też wrażliwa na większość chorób. Należy uważać na moniliozę. Najlepsze stanowisko to oczywiście słoneczne, a gleba żyzna, wilgotna.
Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: Kordia, Buttnera Czerwona, Karesowa, Van, Schneidera Późna, Hedelfińska.
Cięcie
Czereśnia Vega z donicy jest już na wstępie przycięta i posiada rozwiniętą koronę. Kolejne cięcie należy wykonywać co rok, po zbiorach, w pogodną aurę. Polega ono na prześwietlaniu korony(usuwamy gałązki rosnące do środka, krzyżujące się oraz uschnięte). Należy wyciąć także gałązki rosnące bardzo nisko. W przypadku starszych drzew, możemy skorygować wysokość korony, aby można było sięgać po owoce. Drzewa pestkowe, w tym czereśnie, przycina się po owocowaniu. Młode sadzonki przycina się wiosną.