


Orzechy włoskie to znane i popularne drzewa. Sadzone są nie tylko w ogrodach i sadach, ale czasem też spotykamy je w parkach czy ogrodach miejskich. Ich uprawa jest dość silnie zakorzeniona w naszej kulturze. Orzech włoski w doniczce to gwarancja, że drzewo przyjmie się do gruntu, bez względu na termin posadzenia. Możemy to zrobić zarówno wiosną, jak i latem czy jesienią. Co więcej, jeżeli kupimy drzewo zimą, z powodzeniem przechowamy je w altanie lub na balkonie, wykonując podstawowe zabezpieczenie przed chłodem.
Orzechy sadzić możemy w sadach lub jako solitery. Dają nie tylko owoce, ale też cień. Wykorzystywać można także liście – młode nadają się do wykonania naparów i herbat lub do dodawania do ogniska/grilla i wędzenia. Orzechy mają cenne kwasy omega-3. Dobrze wpływają na stabilizacje poziomu cholesterolu, pracę serca i odporność. Można je zjadać na surowo lub przechowywać do kolejnego sezonu. Często dodaje się je do owsianek lub koktajli, w których w zdrowy sposób podnoszą kaloryczność. Świetne wychodzą z nich orzechowce czy nawet masła orzechowe do pieczywa. Pamiętajmy, że wystarczą tylko 3 sztuki zjedzone każdego dnia, by pokryć zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe wielonasycone.