Figowiec w Polsce

Figowiec staje się coraz popularniejszym krzewem owocowym w Polsce. Jeszcze do niedawna owoce były sprowadzane z zagranicy, a teraz każdy może mieć je na wyciągnięcie ręki. Uprawa nie jest trudna, gdyż roślina ta jest wytrzymała, nawet na okresowe braki wody. Figowiec w doniczkach jest przygotowany do wsadzenia w dogodnym dla ogrodnika czasie. Co więcej, może być uprawiany w dużej donicy – wygląda wtedy bardzo dekoracyjnie, można nawet rzec, że luksusowo. Idealny także do posadzenia jako soliter.

Jedną z najbardziej popularnych odmian jest figowiec Brown Turkey. Owoce są smaczne, duże. Przydają się w kuchni zwłaszcza do deserów – efektownie wyglądają na talerzu i stanowią fantastyczną dekorację ciast. Doskonale łączą się także z mięsem w daniach obiadowych lub w pieczeniach. Jest to źródło witaminy D, wapnia, błonnika. Figi świetnie oddziałują na układ pokarmowy i trawienny. Najwięcej walorów mają owoce suszone, więc nawet bardzo obfity plon nie zmarnuje się, kiedy rozłożymy go na słońcu lub na suszarce do owoców. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl