Winorośl jest krzewem owocowym pnącym, który chętnie jest sadzony na podporach w sadach przemysłowych lub przy murach czy altanach w domowych ogrodach. Owoce są bardzo lubiane do jedzenia na surowo, ale nie można nie wspomnieć o sokach czy winach, które mogą z nich powstać. Winorośl w doniczkach jest ułatwieniem dla sadownika, ponieważ może być zasadzona w dowolnym czasie w sezonie. Dobrze i szybko przyjmują się do gruntu, a następnie rozpoczynają wspinaczkę. Są to krzewy dość dobrze odporne na mrozy.
Winogrona w donicach mamy w różnych odmianach. Przede wszystkim miłośnikom klasycznych smaków spodobają się: Muscat Bleu, Nero, Arkadia. Z kolei czerwone winogrono ma więcej słodyczy i zazwyczaj też większe kulki owocowe. Tutaj na uwagę zasługują zwłaszcza: Wiktoria, Ałyj, Swenson Red. Biały winogron często ma wyczuwalne nuty muszkatu czy charakterystyczną odrobinę cierpkości. Popularne odmiany to Apollon, Jewroplewien czy Talizman. W konsumpcji z największym uznaniem spotykają się winorośle bezpestkowe. Najlepsze wina wychodzą z odmian typu Konkord.