Dereń jadalny jest krzewem owocowym, który jest coraz bardziej doceniany w uprawie. Spotykamy go w przydomowych ogrodach, ale też parkach czy po prostu przy drogach. Rodzi owoce, które zyskują na popularności, mimo że do słodkich nie należą. Dereń w doniczkach ma dobrze rozbudowany system korzeniowy i może być zasadzony w dowolnym terminie, od wiosny aż do jesieni. Taka uprawa w szkółce sprawia, że korzenie rozwijają się w ograniczonej przestrzeni, a kiedy tylko trafią do ziemi, bardzo silnie się rozrastają. Krzewy rosną dorodne, duże i obficie obradzają, mimo że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Za to są także ciekawym elementem dekoracyjnym przestrzeni.
Owoce derenia jadalnego bogate są w witaminę C i przeciwutleniacze (czerwona odmiana). Poleca się go np. przy anemii, wszelkiego rodzaju osłabieniach organizmu czy na dolegliwości żołądkowe. Można wykonywać z nich konfitury, dżemy herbaty, napary czy nalewki(w tym przypadku świetnie sprawdza się odmiana "Basia"). Dość popularne są „oliwki z derenia”, które zamarynować można w domowych warunkach i używać tak, jak oliwki zielone czy czarne sprowadzane z zagranicy.
Które odmiany derenia są szczególnie polecane?
1. Szefer - Najsłodsza odmiana. Idealna do konfitur.
2. Flava - W owocach wyraźnie czuć aromat ananasa.
3. Basia - Dzięki „garbnikowemu” posmaku, świetnie nadaje się do rożnego rodzaju nalewek.