Śliwomorele to specjalnie wyselekcjonowane przez hodowców hybrydy, które okazały się świetnym połączeniem. Swoje początki miały w USA. To nie tylko ciekawostka, ale także pyszny smak. Powstały na skutek krzyżowania odmian oraz gatunków.
Uprawa śliwomorel
Śliwomorele dobrze sprawdzają się w naszym klimacie. Cechuje je wysoka odporność na mróz i choroby. Twórcy tych niesamowitych hybryd stosują na nich tzw. przerzedzanie zawiązków. Zabieg ten polega na usuwaniu małych, zielonych owoców, tak, aby odległość między nimi wynosiła 15-20cm. Dzięki temu owoce będą większe i bardziej soczyste, a potencjał zostanie wykorzystany w pełni. Przycinanie nie różni się niczym od przycinania zwykłych śliw i moreli. Wykonuje się cięcie formujące, a w przyszłości także prześwietlające, wycinając wtedy pędy rosnące do środka korony, krzyżujące się i cienkie.
Śliwomorele dobrze zapylają się z śliwami japońskimi, morelami oraz śliwomorelami, źle natomiast z śliwami europejskimi.