📦 Szanowni Klienci, informujemy, że obecny czas wysyłki zamówień wynosi 12 dni roboczych. 🕒

Kasztany jadalne - sadzonki

Obecnie kasztan jadalny jest popularny głównie we Włoszech, Hiszpanii i na południu Francji. W Polsce moda na niego dopiero nastaje. W wielu krajach Europy kasztany można zakupić w markecie lub na ulicy, od razu pieczone.

Kasztana jadalnego nie należy mylić z naszym Polskim kasztanowcem, ponieważ ten drugi nie jest jadalny. Kasztany jadalne wymagają również obróbki termicznej, mogą być np. upieczone, usmażone lub ugotowane. Smakuje delikatnie, orzechowo i podobnie jak słodki ziemniak, dodatkowo może zostać polany miodem.

Najlepiej rośnie u nas na zachodzie kraju, ponieważ tam zimy są łagodniejsze. Tak więc warto przez pierwsze lata zabezpieczyć sadzonkę agrowłókniną oraz usypać kopczyk z ziemi nad jego korzeniami. Warto wspomnieć, że jest to sadzonka dość łatwa w uprawie. Rośnie w większości gleb, choć zaleca się żyzną i wapienną. Nie wymaga przycinania, drzewo samo zbuduje koronę. Jedynie kiedy mocno zagęści się, to wtedy warto wykonać lekkie cięcie prześwietlające w lipcu, po kwitnieniu. Dorasta do nawet 20m, więc jeżeli komuś przeszkadza taka wysokość, to też warto skracać corocznie drzewo do wygodnej wysokości. Liście kasztana jadalnego są długie(15-25cm), powcinane i błyszczące. Kwiaty są o strukturze cienkich kłosów i kwitną w czerwcu-lipcu. Dojrzałość zbiorcza przypada na październik i listopad.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium