• GRUSZA KOMISÓWKA W DONICY

Przedsprzedaż zaczynamy od 1 lutego.
24.86
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu Od 1 marca
Cena przesyłki 17
Kurier 17
Przesyłka za pobraniem 22
Dostępność Brak towaru
Zostaw telefon

Grusza Komisówka to stara, zimowa odmiana pochodzenia Francuskiego. W Polsce bardzo popularna ze względu na łatwość w uprawie oraz niezawodność.

Charakterystyka drzewa
Korona jest duża i rozłożysta a konary grube. Drzewo rośnie silnie, docelowa wysokość to 5m (podkładka Grusza Kaukaska). Owocuje średnio obficie, corocznie. Dojrzałość zbiorcza przypada na początek października.

Owoc
Owoce zazwyczaj duże(do 300g). Kształtem stożkowe i jajowate. Kolor żółty z pomarańczowym rumieńcem. W smaku słodkie, chrupkie, aromatyczne. Dobrze się przechowują, do 2 miesięcy.

Uprawa
Odmiana odporna na mróz i choroby, w tym parcha. Grusza wymaga miejsc słonecznych oraz lekko przewiewnych. Najlepsza gleba jest w przedziale pH 6,2-6-7. Grusza Komisówka z donicy jest ukorzeniona oraz na wstępie przycięta, wystarczy przenieść ją do odpowiedniego podłoża.

Zapylacze
Przykładowe zapylacze: Faworytka, Konferencja, Bonkreta Williamsa, Lipcówka Kolorowa, Bera Hardy.

Przycinanie
Cięcie wykonujemy co rok wczesną wiosną lub latem. Początkowo nie jest ono zbyt wymagające. Wystarczy formować koronę lekko przycinając pędy oraz usuwając te nachodzące na siebie. W kolejnych latach wykonujemy cięcie prześwietlające. Usuwamy wtedy pędy rosnące do środka korony oraz te stare, suche, złamane. Cięcie odmładzające wykonujemy na bardzo starych drzewach, zmniejszając tym samym rozmiar drzewa. Rany smarujemy maścią ogrodniczą.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie

Kontrolowana jakość !

Bez-nazwy-2.png