• GRUSZA PARYŻANKA W DONICY

Przedsprzedaż zaczynamy od 1 lutego.
24.86
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu Od 1 marca
Cena przesyłki 17
Kurier 17
Przesyłka za pobraniem 22
Dostępność Brak towaru
Zostaw telefon

Grusza Paryżanka to Francuska, zimowa odmiana. Została uzyskana w 1882r. poprzez krzyżówkę Saint-Germain x Kure. Polecana nawet dla początkujących.

Charakterystyka drzewa
Drzewo rośnie do 5m(podkładka Grusza Kaukaska). Tworzy wąską, stożkowatą koronę. Pierwsze owoce pojawiają się ok. 4 lata po zasadzeniu. Owocuje obficie i corocznie. Z 10 letniego drzewa możemy zebrać aż do 40kg plonu. Dojrzałość zbiorcza przypada na połowę października.

Owoc
Owoce są podłużne, lekko jajowate, duże lub bardzo duże(230-260g). W smaku słodkie z dodatkiem kwasku i nuty korzennej. Miąższ jest kremowy. Skórka dość cienka i delikatna. Kolor zazwyczaj zielony z czerwonym rumieńcem, w zależności od ilości słońca. Mogą być jedzone na surowo lub wykorzystane do np. ciast czy konfitur. Przechowują się do 4 miesięcy, nabierają wtedy lepszych aromatów.

Uprawa
Odmiana odporna na mróz(kwiaty i drzewo) oraz choroby(parch, mączniak). 
Najlepiej rośnie w glebie żyznej, przepuszczalnej o pH. 6,2-6,7. 

Grusza Paryżanka z donicy jest ukorzeniona oraz na wstępie przycięta.

Przycinanie
Od 2-3 roku można zacząć przycinanie. Na początku nie jest ono zbytnio wymagające. Przycinamy jedynie lekko krótkopędy. Cięcie prześwietlające wykonujemy wiosną, co rok. Wycinamy wtedy pędy rosnące do środka korony, wilki i uschnięte gałązki.

Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: Konferencja, Faworytka.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie

Kontrolowana jakość !

Bez-nazwy-2.png