-
GRUSZA PARYŻANKA W DONICY


Symbol:
Grusza Paryżanka doniczkowana, Wysokość sadzonki: przycięta do 150cm.
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 3 Dni roboczych |
Cena przesyłki | 17 |
Dostępność |
Brak towaru
|
Kod kreskowy | |
EAN |
Grusza Paryżanka to Francuska, zimowa odmiana. Została uzyskana w 1882r. poprzez krzyżówkę Saint-Germain x Kure. Polecana nawet dla początkujących.
Charakterystyka drzewa
Drzewo rośnie do 5m(podkładka Grusza Kaukaska). Tworzy wąską, stożkowatą koronę. Pierwsze owoce pojawiają się ok. 4 lata po zasadzeniu. Owocuje obficie i corocznie. Z 10 letniego drzewa możemy zebrać aż do 40kg plonu. Dojrzałość zbiorcza przypada na połowę października.
Owoc
Owoce są podłużne, lekko jajowate, duże lub bardzo duże(230-260g). W smaku słodkie z dodatkiem kwasku i nuty korzennej. Miąższ jest kremowy. Skórka dość cienka i delikatna. Kolor zazwyczaj zielony z czerwonym rumieńcem, w zależności od ilości słońca. Mogą być jedzone na surowo lub wykorzystane do np. ciast czy konfitur. Przechowują się do 4 miesięcy, nabierają wtedy lepszych aromatów.
Uprawa
Odmiana odporna na mróz(kwiaty i drzewo) oraz choroby(parch, mączniak).
Najlepiej rośnie w glebie żyznej, przepuszczalnej o pH. 6,2-6,7.
Grusza Paryżanka z donicy jest ukorzeniona oraz na wstępie przycięta.
Przycinanie
Od 2-3 roku można zacząć przycinanie. Na początku nie jest ono zbytnio wymagające. Przycinamy jedynie lekko krótkopędy. Cięcie prześwietlające wykonujemy wiosną, co rok. Wycinamy wtedy pędy rosnące do środka korony, wilki i uschnięte gałązki.
Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: Konferencja, Faworytka.
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Kontrolowana jakość !