JABŁOŃ RAJKA
Opis
Rajka to bardzo smaczna odmiana jabłoni, która świetnie się przechowuje. Jest więc idealna dla tych, którzy posiadają profesjonalne przechowalnie, zapewniające jabłka w zimie, oraz dla wszystkich amatorów, dysponujących piwnicą.
Charakterystyka drzewa
Jabłoń Rajka z odkrytym korzeniem rośnie średnio silnie, a koronę tworzy zwartą, skierowaną ku górze, z wyraźnym pniem przewodnim. Powstała ona z połączenia dwóch odmian – Szampion i Katka. W okres plonowania wchodzi szybko, bo nawet w 2 roku od posadzenia! Dostępne są drzewka owocowe z odkrytym korzeniem, idealne do nasadzeń jesiennych.
Owoc
Jabłka Rajki są duże i okrągłe. Na zewnątrz żółtozłota skórka z czerwonym rumieńcem, wewnątrz kremowy miąższ. W konsumpcji są bardzo smaczne, orzeźwiające i soczyste. Dojrzałość zbiorczą osiągają pod koniec września. Można je przechowywać, nawet do zimy.
Uprawa
Rajka to jabłoń, która nie jest specjalnie wymagająca. Ma dobrą odporność na mrozy i choroby, w tym parcha. Podczas przechowywania owoców warto uważać na gorzką zgniliznę. Stanowisko powinno być słoneczne, a gleba żyzna, przepuszczalna, umiarkowanie wilgotna, o odczynie lekko kwaśnym. Wykonujemy cięcie wiosenne, formujące koronę. W kolejnych latach tniemy także długie gałązki oraz przerzedzamy zawiązki.
Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: Santana, Rosana, Topaz, Goldstar.
Cięcie
Cięcie jabłoni należy wykonywać pod koniec lutego, usuwamy wtedy wszystkie chore oraz uszkodzone pędy. Wycinamy pędy które rosną pionowo oraz te, które nie dopuszczają światła do korony. Kolejno wycinamy pędy rosnące do dołu, do środka oraz te które które na siebie nachodzą. Prawidłowe drzewko powinno być oświetlane z każdej strony, dlatego przycinanie jest tak ważne.