Harlayne to najpóźniejsza morela z kanadyjskich odmian, wyhodowana w znanej Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Harrow w Ontario. Prowadzi ona program hodowli odmian, które będą odporne na mrozy i wysokoplenne.
Charakterystyka drzewa
Morela Harlayne jest krzyżówką, pochodzącą z Kanady. Silnie i rozłożyście rośnie. Co roku obficie obradza w owoce. Dostępne są drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami lub w doniczkach.
Owoc
Owoce Moreli Harlayne są średniej wielkości i duże – do 50 gramów. Mają ładny okrągły kształt. Skórka jest pomarańczowa, ale zdobi ją czerwony słoneczny rumieniec. Wewnątrz owoc jest pomarańczowy, zwięzły, średnio soczysty. W konsumpcji są smaczne, aromatyczne. Dojrzałość osiągają w połowie sierpnia.
Uprawa
Harlayne to morela odporna na niskie temperatury. Powinna jednak być sadzona w miejscach ciepłych i słonecznych, w glebach żyznych i niepodmokłych. Jest średnio odporna na choroby.
Zapylacze
Morela jest częściowo samopylna. Większym plonom sprzyja obecność innych odmian, np. Późnej z Modern, Hargrand.
Cięcie
Przez pierwsze trzy lata morele należy przycinać każdej wiosny, zanim rozpocznie kwitnienie. Przed pierwszym cięciem należy wybrać jeden pionowy pęd który będzie przewodnikiem, konkurujące z nim przyrosty wycinamy a pozostałe przyginamy do położenia poziomego. Pędy boczne skracamy o 1/3 długości. W ten sposób drzewko zacznie wytwarzać rozgałęzienia. Jeżeli zależy nam aby nasze drzewo utrzymało się niskie, po roku lub dwóch możemy wyciąć przewodnik, dzięki czemu otworzymy koronę i ułatwimy dostęp światła do jej środka.