PIGWA JABŁKOWA
Opis
Pigwa Jabłkowa doceniana jest przede wszystkim za jej walory zapachowe i poprawianie aromatów przetworów czy kompotów.
Charakterystyka drzewa
Pigwa Jabłkowa rośnie silnie, tworzy rozłożystą, okrągłą koronę. W Polsce dorasta średnio do około 5 metrów wysokości. Ma walory nie tylko w postaci przydatnych owoców, ale także pięknych kwiatów. Drzewka owocowe dostępne są z gołymi korzeniami lub w doniczkach, a pierwsze plony pojawią się już w 4. roku od zasadzenia.
Owoc
Owoce Pigwy Jabłkowej podobne są kształtem do... jabłek. Są duże i bardzo duże. Skórka ma żółty kolor i intensywnie pachnie. W środku znajduje się biały miąższ, który również jest aromatyczny. Owoce raczej nie są przeznaczone do bezpośredniego spożycia, za względu na bardzo cierpki i kwaśny smak. Idealne są za to w przetwórstwie. Wykonuje się z nich miód pigwowy, dżemy, musy, kompoty czy nalewki i wina. Zbór wykonuje się w październiku.
Uprawa
Drzewo Pigwy jest dość dobrze odporne na chłody. W pierwszych latach warto jednak jezabezpieczyć późną jesienią. Lubi gleby żyzne, przepuszczalne, wilgotne. Im ma większy dostęp do słońca, tym bardziej aromatyczne owoce rodzi.
Nie potrzebuje zapylacza.