PORZECZKA BIAŁA Z JUTERBOG NA PNIU W DONICY
Opis
Wśród wielu owoców porzeczka biała jest jednym ze stałych elementów polskich ogrodów. Gatunek ten jest pienny, przez co ponad ziemią tworzy koronę ułatwiającą zbieranie owoców. Sadzonka potrzebuje słonecznego stanowiska i przepuszczalnej, żyznej gleby, ale nie jest gatunkiem trudnym w uprawie. Z tego powodu sprawdza się również w przypadku osób, które dopiero zakładają ogród.
Porzeczka biała może zacząć swoje owocowanie już w lipcu, zazwyczaj bliżej końca miesiąca. Daje duże owoce z białym miąższem i lekko przezroczystą skórką. Mają one słodki smak z nutką przyjemnej kwasowości. Owoce są skupione w gronach, dzięki czemu o wiele łatwiej można je zebrać. Nadają się one do jedzenia na surowo albo wykorzystania w kompotach oraz przetworach.
Krzewy białej porzeczki są odporne na polskiej warunki zimowe, czyli dobrze znoszą mróz. Wymagają jednak podlewania latem, gdy przychodzi okres suszy. Z uwagi na swoją formę dobrze nadają się do zasadzenia w przydomowym ogrodzie. Sprawdzą się jednak również w przypadku większych plantacji.
Charakterystyka krzewu
Biała porzeczka pienna tworzy koronę nad ziemią, więc łatwiej dostać się do owoców. Liście są duże, trójklapowe, intensywnie zielone. W sprzedaży dostępne są krzewy owocowe z odkrytymi korzeniami lub w doniczkach.
Owoc
Białe porzeczki są duże (nawet do 1 cm średnicy), skumulowane w gronach. W konsumpcji są uznawane za bardzo smaczne – odrobinę kwaśne, ale z wyraźną słodką nutą. Można jeść je jako przekąskę lub wykorzystać do kompotów i przetworów. Owocuje w pierwszej połowie lipca.
Uprawa
Najlepsze miejsce dla porzeczki to przestrzeń słoneczna, ziemia żyzna, przepuszczalna, lekko kwaśna. Krzewy odporne są na mrozy, ale nie znoszą suszy. Wymagają podlewania, kiedy długo nie ma opadów. Porzeczkę można uprawiać w całej Polsce, nie sprawia trudności, nadaje się dla amatorów.
Zapylacze
Porzeczka to krzew samopylny.