PORZECZKA CZARNA TITANIA W DONICY
Opis
Porzeczka czarna w donicy to sadzonka z uformowaną bryłą korzeniową, szybciej przyjmie się w docelowym gruncie lub donicy.
Uprawa
Porzeczki lubią miejsca słoneczne i ciepłe. Dobrze rosną na glebach różnych typów, poza wapiennymi. Optymalnie podłoże powinno być żyzne, przepuszczalne o ph = 6,0-7,0. Porzeczki są mrozoodporne. Krzewy sadzi się wiosną (od marca) lub jesienią (na przełomie października i listopada), a w przypadku doniczkowanych mogą być sadzone także latem. Odstęp między krzewami powinien wynosić około metr, a między rzędami 1,5m. Zaleca się ściółkowanie i dokarmianie nawozami organicznymi. Mają duże zapotrzebowanie na potas. W czasie susz powinno się je podlewać.
Owoc
Owoce porzeczki czarnej mają unikalny i bardzo aromatyczny, słodko-kwaśny posmak, na początku z dużą przewagą kwasku. Coraz bardziej dojrzałe owoce stają się słodsze. Na zewnątrz znajduje się czarna skórka z dużym połyskiem, a w środku przezroczysty miąższ. Owoce są duże i rosną w gronach, sam krzew jest bardzo plenny. Dobrze smakują na surowo, choć w tym przypadku lepiej wypada porzeczka biała i czerwona, wszystkie jednak mają duże zastosowania przetwórcze. Dojrzałość zbiorcza przypada na I dekadę lipca.
Cięcie
Cięcie wykonuje się od stycznia do marca lub po owocowaniu, lekko prześwietlając krzew. Po posadzeniu warto skrócić sadzonkę na wysokości 2-3 pąki.
Zastosowanie
Owoce porzeczek spożywa się na surowo lub przyrządza się z nich np. kompoty, marmolady, wina i galaretki.