PORZECZKA CZARNA (krzaczasta)
Opis
Porzeczka czarna to idealne rozwiązanie dla działkowców czy ogrodników, gdyż nie są wymagające. Rodzą bardzo zdrowe owoce o dużym zastosowaniu.
Charakterystyka krzewu
Porzeczka czarna rośnie w formie strzelistego krzewu o wysokości ok. 1,5m. Jej pędy i owoce charakterystycznie i silnie pachną.
Owoce
Owoce porzeczki czarnej są duże, mają nawet 1,5cm średnicy. W smaku soczyste, silnie aromatyczne, początkowo kwaśno-słodkie - w późniejszym terminie słodsze. Skórka jest czarna z małą ilością białych kropek i silnym połyskiem. W środku znajduje się przezroczysty miąższ. W bezpośrednim spożyciu lepiej wypada porzeczka biała i czerwona, choć dużo zależy też od gustu. Mogą być przetwarzane na kompoty, dżemy lub mrożone. Dojrzałość zbiorcza przypada pod koniec lipca.
Uprawa
Dobrze rośnie w większości nie ciężkich gleb, najlepiej jednak wychodzi na podłożach próchniczych i przepuszczalnych o pH 6-6,5. Im dostanie więcej światła, tym wyda większe owoce, choć rośnie także w pólcieniu. Sadzonki porzeczki wymagają podlewania w czasie susz. Są mrozoodporne i rzadko kiedy zapadają na choroby, poradzi sobie z nią każdy amator. Zalecany termin sadzenia to wiosna lub jesień. Po posadzeniu zaleca się przycięcie sadzonki, pozostawiając ok. 3 pąki.