PORZECZKA CZERWONA JONKHEER VAN TETS NA PNIU
Opis
Porzeczka czerwona pienna może być uprawiana przez amatorów – nie ma szczególnych wymagań i nie poddaje się chorobom. Rodzi smaczne owoce, które można wykorzystać w kuchni, zamrozić lub przekazać do przetwórstwa.
Charakterystyka krzewu
Porzeczka czerwona na pniu rośnie średnio silnie. Mimo że tworzy pokrój kulisty, ma tendencję do rozkładania się na boki. Krzewy owocowe dostępne są z gołymi korzeniami lub w doniczkach.
Owoc
Owoce są duże, rosną w gronach po kilkanaście lub kilkadziesiąt jagód. Kolor jest intensywnie czerwony, skórka błyszcząca. W smaku zbilansowane słodko-kwaśne, przyjemne, odświeżające. Owoce dojrzewają równomiernie, a zbiór przypada na koniec czerwca/początek lipca. Można je spożywać na surowo lub przetwarzać.
Uprawa
Porzeczka czerwona jest raczej niewrażliwa na większość popularnych chorób. Odporna jest także na mrozy w naszym klimacie. Ziemia powinna być ogrodowa – żyzna, wilgotna. Porzeczka nie lubi suszy, więc wymaga podlewania w upalne lato. Jakość owoców jest lepsza, kiedy krzew rośnie w słońcu.
Porzeczka czerwona jest samopłodna.