PORZECZKA CZERWONA JONKHEER VAN TETS W DONICY
Opis
Porzeczka z doniczki posiada rozwiniętą już bryłę korzeniową, polecana jest więc dla osób które szybko chcą uzyskać pierwsze owoce.
Uprawa
Porzeczki lubią miejsca słoneczne i ciepłe. Dobrze rosną na glebach różnych typów, poza wapiennymi. Optymalnie podłoże powinno być żyzne, przepuszczalne o ph = 6,0-7,0. Porzeczki są mrozoodporne oraz bardzo rzadko zapadają na choroby. Krzewy sadzi się wiosną (od marca) lub jesienią (na przełomie października i listopada), wersje z doniczki można wysadzać także latem. Sadzonki po posadzeniu warto skrócić na wysokość 2-3 pąki. Zalecany rozstaw sadzenia między krzewami wynosi około metr, a między rzędami 1,5m. Porzeczki zaleca się ściółkować i dokarmiać nawozami organicznymi. Mają duże zapotrzebowanie na potas. W czasie susz powinno się je podlewać. Tworzą strzelisty pokrój, o wysokości ok. 1,5m.
Cięcie
Cięcie wykonuje się od stycznia do marca lub po owocowaniu, lekko prześwietlając krzew. Nie jest ono konieczne.
Owoc
Porzeczka czerwona rodzi podobnej wielkości owoce co czarna. W smaku są jednak mocniej soczyste, aromatyczne, nie przesłodzone i z ciekawym aromatem. Białe i czerwone porzeczki lepiej smakują od czarnej, jeżeli chodzi o bezpośrednie spożycie. W przetworach wszystkie mają podobne, duże zastosowanie. Rosną w dużych gronach. Dojrzałość zbiorcza przypada na koniec czerwca/początek lipca.