ŚLIWA HAGANTA
Opis
Haganta to śliwa która obrodzi w bardzo duże owoce. Jest to sadzonka chętnie wybierana do sadów towarowych, ale także amatorskich ogrodów.
Charakterystyka drzewa
Początkowo drzewko owocowe rośnie silnie, ale gdy zaczyna wydawać plony, spowalnia. Tworzy rozłożystą i średnio gęstą koronę. Jest to krzyżówka odmian Cacanska Lepotica i Valor. Plonuje corocznie bardzo obficie, a pierwsze śliwki pojawiają się w drugim albo trzecim roku od posadzenia. Drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami sprzedajemy tylko dwa razy w ciągu roku – wiosną i jesienią. I to jest czas ich sadzenia.
Owoc
Śliwki są bardzo duże, gdyż waga jednej sztuki może osiągać nawet 75–80 gramów. Na zewnątrz ciemnogranatowa skórka z lekkim nalotem. Pod nią żółty lub pomarańczowy miąższ. Żółty świadczy o tym, że owoc jest dojrzały, a pomarańczowy, że jest bardzo dojrzały i bardziej słodki. Pestka odchodzi łatwo. Śliwki są pyszne – słodkie, soczyste, bardzo aromatyczne. Nadają się do jedzenia i przetwarzania w każdy sposób. Dojrzałość zbiorcza przypada na drugą połowę września. Owoce można z powodzeniem transportować i przechowywać.
Uprawa
Śliwa Haganta z odkrytym korzeniem najlepiej przyjmie się w żyznej ziemi, średnio wilgotnej. Stanowisko powinno być słoneczne, ciepłe, osłonięte od silnych zimnych wiatrów i zastoisk mrozowych. Drzewko dobrze znosi zimę, jeżeli jest zabezpieczone. Śliwę przycinamy w pierwszą jej wiosnę w ogrodzie – dłuższe pędy skracamy o 1/3, krótkie zostawiamy. Przewodnik skracamy o kilka centymetrów. Jeżeli drzewko nie ma żadnych gałązek, skracamy je do wysokości około 85 cm.
Zapylacze
Przykładowe zapylacze to: Cacanska Lepotica, President, Bluefre, Stanley.