ŚLIWA JAPOŃSKA SANTA ROSA

Podkładka: Ałycza.
Wysokość: przycięta do ok. 170cm.
Wiek: 2 lata.
Stan: Roślina kopana z gruntu.
Korzenie drzewka na czas transportu zabezpieczamy w balocie z hydrożelem
Cena: 19,80 zł 19.80
Ocena: 5
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Przedsprzedaż - Wysyłka po 15 marca.
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy

Opis

 

Santa Rosa to śliwa japońska po którą chętnie sięgają sadownicy. Rodzi bardzo smaczne owoce, chętnie jedzone na surowo.

 

Charakterystyka drzewa

Drzewko owocowe rośnie silnie i tworzy sztorcową koronę. Dorosłe osiąga nawet 5 metrów wysokości. Owocuje co roku, dość obficie, a pierwsze śliwki zerwiemy już w drugim lub trzecim roku uprawy. Drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami powinny zostać zasadzone wczesną wiosną lub jesienią.

 

Owoc

Śliwki są duże. Jedna sztuka waży średnio około 50 gramów, ale są też i większe, dochodzące do 60 gramów. Owoce są okrągłe, z różowofioletową skórką. Pod nią żółty miąższ. Są bardzo smaczne – mają w sobie dużo słodyczy, soków i aromatów. Zbiory wykonujemy w sierpniu.

 

Uprawa

Santa Rosa z odkrytym korzeniem wymaga posadzenia w miejscu nasłonecznionym i ciepłym. Średnio znosi mrozy, więc warto wykonać dobre zabezpieczenie zimowe. Rzadko choruje. Śliwy japońskie lubą dobrą, żyzną glebę i dostęp korzeni do wody. Cięcie wykonujemy wiosną i polega ono na skróceniu gałęzi o 1/3 i głównego pędu około 45 cm nad najwyższą gałązką.

 

Zapylacze

Santa Rosa jest częściowo samopylna. Bez innej odmiany w pobliżu wyda owoce, ale plon będzie średniej wielkości. Dobrym towarzystwem jest jakakolwiek inna śliwa japońska, np. Kometa, Najdiena, Shiro, Japońska Czarna, Black Amber, Oishi-Wase.

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl