ŚLIWA JAPOŃSKA SANTA ROSA
Opis
Santa Rosa to śliwa japońska po którą chętnie sięgają sadownicy. Rodzi bardzo smaczne owoce, chętnie jedzone na surowo.
Charakterystyka drzewa
Drzewko owocowe rośnie silnie i tworzy sztorcową koronę. Dorosłe osiąga nawet 5 metrów wysokości. Owocuje co roku, dość obficie, a pierwsze śliwki zerwiemy już w drugim lub trzecim roku uprawy. Drzewka owocowe z odkrytymi korzeniami powinny zostać zasadzone wczesną wiosną lub jesienią.
Owoc
Śliwki są duże. Jedna sztuka waży średnio około 50 gramów, ale są też i większe, dochodzące do 60 gramów. Owoce są okrągłe, z różowofioletową skórką. Pod nią żółty miąższ. Są bardzo smaczne – mają w sobie dużo słodyczy, soków i aromatów. Zbiory wykonujemy w sierpniu.
Uprawa
Santa Rosa wymaga posadzenia w miejscu nasłonecznionym i ciepłym. Dobrze znosi mrozy, zabezpieczyć można jedynie młode sadzonki. Rzadko choruje. Śliwy japońskie lubą dobrą, żyzną glebę i dostęp korzeni do wody. Cięcie wykonujemy wiosną i polega ono na skróceniu gałęzi o 1/3 i głównego pędu około 45 cm nad najwyższą gałązką.
Zapylacze
Śliwa Santa Rosa jest samopylna.