ŚWIDOŚLIWA OLCHOLISTNA NORTHLINE W DONICY
Opis
Świdośliwa Northline potrafi owocować przez 50 lat! Jest zatem świetna do amatorskiej uprawy w ogrodach urządzanych na kilkanaście, czy kilkadziesiąt lat. Smaczne owoce można jeść na surowo lub wykorzystać do zrobienia dżemów.
Charakterystyka krzewu
Krzew dorasta do wysokości około 4 metrów. Przez pierwsze lata rośnie bardzo silnie, by potem zwolnić i skupić się na wydawaniu plonów. Korona układa się pionowo do góry, rozkładając się na boki na szerokość nawet 6 metrów. Zbiory są coroczne, bardzo obfite, a pierwszego z nich dokonamy już w 3. lub 4. roku od posadzenia. Dostępne są krzewy owocowe w doniczkach.
Owoc
Świdośliwa olcholistna Northline rodzi bardzo duże owoce, ponad półtora centymetrowe. Są one okrągłe, niebieskoczarne z lekkim nalotem. Smakują słodko, ale intensywnie. Można przyrównać je do borówki amerykańskiej, ale z migdałową nutą. Są to owoce deserowe, do spożywania na surowo. Plony zbiera się na przełomie czerwca i lipca. Jeżeli chcemy je przetwarzać, należy zebrać je zaraz po osiągnięciu dojrzałości. Do jedzenia najlepsze są przetrzymane na krzewie owocowym.
Uprawa
Świdośliwa może być uprawiana w całej Polsce. Wymaga dostępu do słońca. Nie ma specjalnych żądań odnośnie do gleby – dobrze radzi sobie nawet w tej dość ubogiej w składniki mineralne. Dobrzy, by była ona lekko kwaśna lub zasadowa i umiarkowanie wilgotna. Northline jest odporna na choroby i szkodniki.
Zapylacze
Świdośliwy są samopylne.