• WINOROŚL NERO W DONICY

Odmiana bardzo wysoko dorastająca o bardzo słodkich słodkich owocach, stosunkowo późno wchodząca w okres owocowania. DOSTEPNOŚĆ:W DONICZCE

Brak towaru
16.83
Wpisz swój e-mail
Wysyłka w ciągu Od 1 marca
Cena przesyłki 17
Kurier 17
Przesyłka za pobraniem 22
Dostępność Brak towaru
Zostaw telefon
Docelowa wysokość krzewu: powyżej 8m
Dojrzałość zbiorcza: koniec sierpnia
Barwa owoców: niebieski/granatowy
Miąższ :

Słodki

Rozmiar owoców:

 

Średny/Duży

Mrozoodporność: -20°C
Stanowisko: słoneczne
Zapylacze: samopylna
Pochodzenie: Węgry

Węgierska odmiana winorośli, która staje się coraz popularniejsza w Polsce. Jest bardzo łatwa w uprawie, przede wszystkim amatorskiej. Jest to najwcześniejsza odmiana o ciemnych owocach. Liście są jadalne, jak w każdym winogronie. Muszą przejść jednak najpierw obróbkę. Mogą być wykorzystane np. do zawijania gołąbków.


Charakterystyka krzewu
Krzew rośnie silnie, tworzy mocne, wyniosłe pędy. Jest to krzyżówka Medoc Noir i Csaba Gyoengye. Pierwszy większy plon uzyskamy w 4. roku od zasadzenia. Krzewy owocowe dostępne są w doniczkach.

Owoce
Winorośl Nero płodzi średnie i duże grona. Pojedyncze winogrono jest kuliste i ma granatowoczerwoną lub granatowoczarną skórkę. W konsumpcji są smaczne, słodkie, delikatne. Jest to odmiana typowo deserowa, czyli przeznaczona do jedzenia na surowo. Można wykonać z niej wina, ale wtedy warto przetrzymać owoce na krzewie, by były bardzo dojrzałe. Ciemne winogrona są zazwyczaj zdrowsze od białych. Owoce pojawiają się na krzewie corocznie w dużej ilości. Zbiór wykonywany jest w drugiej połowie września.

Uprawa
Nero jest dobrze uodporniona na mrozy i choroby. Winorośl preferuje stanowiska słoneczne, ciepłe. Najlepsza gleba powinna być przepuszczalna, gliniasta, z obojętnym ph. Nie służą jej natomiast bardzo wilgotne ziemie i chłodny klimat. Zalecamy cięcie na ok. 8 oczek.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie