DEREŃ JADALNY STAROKIJEWSKIJ (SZCZEPIONY) W DONICY
Opis
Dereń jadalny Starokijewskij (szczepiony) to wielkoowocowa, ukraińska odmiana.
Owoc
Odmiana Starokijewskij wytwarza duże owoce, nawet do 12-15g. Są one butelkowego kształtu i ciemnowiśniowego koloru. Dojrzałość zbiorcza przypada pod koniec sierpnia. Plonuje obficie i corocznie, a z dorosłego drzewa można zebrać nawet 35kg owoców. Zawartość cukrów jest wysoka(ok. 8%). Zawartość kwasów to 2,2%. Pestka jest niewielka, jej udział to 10%. Smak ocenia się jako bardzo dobry, słodko-kwaśny, z jędrnym miąższem. Niektórzy wyczuwają w nich nutę czereśniową. Owoce można jeść bezpośrednio lub przeznaczać na dżemy, soki czy nalewki.
Krzew
Dereń jadalny Starokijewskij dorasta do ok. 4m wysokości. Kwitnie pod koniec marca żółtymi, miododajnymi kwiatami.
Uprawa
Jest to odmiana dobrze odporna na choroby i mróz. Urośnie w większości gleb, choć najlepiej się czuje w żyznej o pH=7,5-8. Derenie można formować w krzew lub niewielkie drzewo. Nie wymaga przycinania, choć warto je wykonywać, jeżeli chcemy maksymalnie zwiększyć plon.
Derenie jadalne są samopylne i nie wymagają innych odmian w pobliżu.