DEREŃ JADALNY WYDUBIECKIJ (SZCZEPIONY) W DONICY
Opis
Dereń jadalny Wydubieckij (szczepiony) to wczesna odmiana ukraińskiego pochodzenia. Jest to jedna z najbardziej plennych odmian.
Owoc
Owoce są gruszkowego kształtu oraz ciemnowiśniowego koloru. Ich masa to ok. 6,5g. Dojrzałość zbiorczą osiągają w II połowie lipca. Nie osypują się. Dojrzewają w równym czasie. Zawartość cukru wynosi 7,5%, a kwasów 1,5%. Udział pestki w owocu to 10%, dobrze odchodzi od miąższu. Smak jest słodko-kwaśny i harmonijny, z dobrą równowagą kwasu i cukru. Owoce dobrze smakują bezpośrednio lub w przetworach. Średni plon z dorosłego krzewu to nawet 50-60kg.
Krzew
Tworzy średnio rozłożystą koronę. Docelowa wysokość to ok. 4-5m.
Uprawa
Drzewo jest odporne na mróz i choroby. Urośnie w większości gleb, choć najlepsza jest o pH 7-8. Dereni nie trzeba przycinać, choć warto, aby zwiększyć plon. Derenie jadalne są samopylne i owocują dobrze bez innych odmian w pobliżu, ale inna odmiana posadzona obok nieco zwiększy plon.