5 polecanych przepisów z owoców pigwy i pigwowca

5 polecanych wyrobów z pigwowca japońskiego

Pigwa i pigwowiec japoński to tak naprawdę prawie identyczne gatunki. Smak ich owoców mało się różni. Owocują nawet w podobnym terminie - mniej więcej w II połowie października. Pigwowiec rodzi małe, okrągłe owoce, pigwa natomiast duże - gruszkowego lub jabłkowego kształtu. Pigwowca nazywa się potocznie Polską cytryną, gdyż zawartością wit. C 10-krotnie przewyższa cytrynę. Pigwa jednak ma również spore właściwości zdrowotne. Oba gatunki w stanie świeżym smakują słabo - twardo i kwaśnie. Jednak po odpowiedniej obróbce stają się wyśmienite. W tym poradniku zaprezentujemy najbardziej polecane wyroby z pigwy i pigwowca. Zapraszamy!.

 

Zanim zaczniesz

Wszystkie owoce uprzednio należy umyć, a następnie wypestkować. Wystarczy przekroić owoc na pół, a następnie wyjąć nasiona. Następie owoce kroi się w plastry. 

 

1. Sok

Potrzebujemy:

1kg uprzednio odpowiednio przygotowanych owoców pigwowca. W tym przypadku pigwowiec sprawdza się lepiej, ponieważ jest nieco bardziej aromatyczny.

0,7-1kg cukru

Wszystkie składniki wrzucamy do 2l słoja, zakrywamy, wstrząsami i odstawiamy na 2-3 dni. Po tym czasie pozbywamy się owoców, a sok przelewamy w butelki. Gotowe. Tak przygotowany sok można dodawać dodawać do herbaty - podniesie odporność w sezonie jesienno-zimowym. Herbata powinna być jednak uprzednio nieco ostudzona, ponieważ sok dodany do wrzątku 100'C może stracić część swoich właściwości zdrowotnych, smak też jest mniej intensywny. Podobnie jest z cytryną. Sok z pigwowca można pić również z wodą.

 

2. Dżem

Potrzebujemy: 

1kg uprzednio odpowiednio przygotowanych owoców pigwowca lub pigwy

0,7 kg cukru

Owoce gotujemy z niewielką ilością wody. Owoce przecieramy, a następnie dodajemy cukier i redukujemy aż dżem nabierze gęstości. Wszystko ciągle powinno się mieszać. GOrący dzem przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików, a następnie odwracamy je. Jeżeli dżem planujemy przechowywać dłużej, to warto go dodatkowo pasteryzować, ok. 30min. 

 

3. Galaretka

Potrzebujemy: 

1kg uprzednio odpowiednio przygotowanych owoców pigwowca lub pigwy

0,5kg cukru

sok z 1/2 cytryny

Owoce przekłada się do garnka, zalewa wodą mniej więcej aby przykryła owoce. Następnie dodaje się sok z cytryny (utrzyma złoty kolor) i gotuje przez 20-30min na wolnym ogniu. Owoce trzeba odcedzić, a najlepiej zostawić na durszlaku na całą noc. Do otrzymanego wywaru dodaje się cukier, a następnie całość gotuje się aż otrzymamy gęstą masę (trwa to ok. 30min). Taką galaretkę przelewa się do wyparzonych słoików.

 

 

4. Kandyzowane owoce

Potrzebujemy:

1kg owoców pigwowca lub pigwy. Owoce myjemy, pozbywamy gniazda nasiennego, a następnie kroimy w grube kawałki.

1kg cukru

 

Owoce pigwowca przekłada się do garnka i zasypuje cukrem. Garnek odstawia się na kilka godzin. Co kilka godzin należy przemieszać zawartość. Po tym czasie całość należy zacząć gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie wszystko przemieszać całość i całkowicie ostudzić. Następnego dnia całość gotuje się aż do wrzenia i odstawia. Całość powtarza się przez kilka dni, aż plasterki będą szkliste, karminowego koloru. Po tym czasie owoce odsącza się na sicie i obtacza w cukrze, a następnie wykłada na papier do pieczenia w celu obeschnięcia, około kilka godzin. Po tym czasie można je przełożyć do słoika. 

 

5. Nalewka

Potrzebujemy:

1kg uprzednio odpowiednio przygotowanych owoców pigwy lub pigwowca (bardziej polecana jest 2 opcja).

350g cukru

1l spirytusu 70%

1 pomarańcza

1l wody

10ml ciemnego rumu

 

Owoce gotujemy w wodzie pod przykryciem, aż będą miękkie. Następnie dodaje się sok z pomarańczy i cukier. Całość przelewamy do gąsiora i zalewamy spirytusem oraz rumem. Nalewka dojrzewać będzie przez ok. miesiąc. Po 3 tygodniach do środka dodaje się skórkę z pomarańczy, opcjonalnie warto dodać też dodać więcej świeżo wyciskanego soku z pomarańczy. Wszystko pod koniec filtruje się i przelewa do butelek.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium