Żywa choinka ma swój niewątpliwy urok: wprowadza do domu namiastkę lasu. Zachwyca wyglądem, a czasem wydziela przyjemny, żywiczny zapach. Dzięki niej święta mają niepowtarzalny klimat, w końcu to symbol odnowienia. Najpopularniejszym gatunkiem jest świerk pospolity, jednakże moda nastała także na inne iglaki. Jakie mają zalety i wady?
Pierwszy dylemat – choinka cięta czy choinka w doniczce?
Największym wzięciem cieszą się choinki cięte, które po zakupie umieszcza się w stojaku. Po świętach taka choinka jest wyrzucana (i utylizowana). W przypadku gdy posiada się działkę, dobrą opcją jest zakup choinki w donicy, z uformowaną bryłą korzeniową. Zaleca się trzymać ją w pomieszczeniu krócej od choinki ciętej (mimo teoretycznie lepszych warunków, gdyż dzięki korzeniom sprawniej pobiera wodę). Warto ją przenieść tuż po Nowym Roku na zewnątrz, a wiosną wkopać do ogrodu. Dzięki krótszemu przechowywaniu w domu zachodzi większa szansa, że przyjmie się, a obędzie się to bez uszczerbku na wyglądzie. Choinki cięte trzyma się jak najdłużej, czyli do momentu, gdy masowo tracą igły i przestają prezentować się elegancko.
Jaki gatunek choinki wybrać?
Najpopularniejszym drzewkiem na Boże Narodzenie jest świerk pospolity. Jest łatwo dostępny i względnie tani. Choinki do sprzedaży trafiają ze szkółek, ale także z lasów, np. miejsc, które wymagają oczyszczenia z zadrzewień (pasy przeciwpożarowe, itp.). Świerk pospolity ma regularny pokrój. Gałązki są elastyczne, pokryte krótkimi igłami, dzięki czemu zakładanie ozdób jest wygodne i nie sprawia problemów. Jednocześnie bombki, lampki i łańcuchy są wyeksponowane na drzewku. Igły utrzymują się na choince przez około tydzień, rzadziej przez dwa tygodnie, później zaczynają masowo opadać. Świerk pospolity jako choinka jest mało trwały. Jakie inne gatunki można wybrać?
- Świerk kłujący – ma bardziej spektakularny wygląd i potrzebuje przestrzeni. Pędy są grube, a pokrój regularny – idealny na choinkę. Igły są długie, sztywne i kłujące. Mają atrakcyjny, srebrzysty odcień. Zapach jest średnio intenstywny. Ulistnienie w „cieplarnianych” warunkach domowych utrzymuje się nieco dłużej niż u świerku pospolitego.
- Sosna pospolita – choinki są bardziej popularne na Śląsku, jednakże wzrasta trend choinek sosnowych także w innych regionach Polski. To najbardziej rozpowszechniony gatunek w polskich lasach. Drzewko jest „puszyste”, ma długie, mało kłujące igły. Jest bardziej rozłożyste od świerka, dlatego zazwyczaj wymaga więcej miejsca. Igły utrzymują się dłużej. Sosna jest mocno żywiczna, wydziela silny zapach kojarzący się z lasem. Jej dodatkową zaletą jest niska cena.
- Jodła kaukaska – uchodzi za królową choinek, od lat jest modna i pożądana. Jest droższa od świerku i wielu innych gatunków, ale odpłaca się pięknym wyglądem. Wpływ na cenę ma niższa dostępność, drzewo jest mało rozpowszechnione w Polsce, w najchłodniejszych regionach przemarza. Natomiast jako choinka jest bardzo trwała, prawdopodobnie najtrwalsza. W mieszkaniu wytrzymuje do dwóch miesięcy. Igły po zaschnięciu zwykle utrzymują się na pędach, dzięki czemu choinka nie śmieci, a podłoga nie wymaga regularnego zamiatania. Jodła kaukaska nie wydziela zapachu, jest więc polecana dla alergików. Igły są miękkie, przyjemne w dotyku.
- Jodła Frasera – zazwyczaj ma węższy pokrój w porównaniu z jodłą kaukaską. Igły są krótkie, miękkie i błyszczące. Ma dużą wartość dekoracyjną. Trwałość jest zbliżona do kuzyna. Jednocześnie należy do nielicznych jodeł, które wydzielają intensywny, żywiczno-cytrynowy zapach.
[product id="1816", "1815"]
Jak przedłużyć trwałość żywej choinki?
Trwałość choinki w domu można przedłużyć przez odpowiednie postępowanie. Choinkę po zakupie warto poddać stopniowej aklimatyzacji. Oznacza to, że najpierw przenosi się ją na 1-2 dni do chłodnego pomieszczenia, a dopiero później do ogrzewanego pokoju. Oczywiście zrealizowanie tego punktu jest możliwe wtedy, gdy choinkę zakupi się odpowiednio wcześnie, nie bezpośrednio tuż przed świętami. Z choinką w doniczce podobnie postępuje się po świętach – najpierw wynosi do nieogrzewanego pomieszczenia, ganku, garażu czy na klatkę schodową, a następnie na zewnątrz. Rośliny nie lubią drastycznej zmiany warunków – dotyczy to także choinek. Choinkę należy usytuować z dala od źródła ciepła. Bywa to problematyczne, gdyż często jest ustawiana przy oknie, a w pobliżu grzejnika. Jeśli to możliwe, warto wybrać inne miejsce. Choinkę zaleca się podlewać – zarówno bryła korzeniowa jak sama podstawa pnia drzewka ciętego powinna mieć kontakt z wodą. Opóźni to zasychanie igieł. Żywą choinkę ciętą można umieścić również w pojemniku z wilgotnym piaskiem. Ogrzewanie pomieszczenia zaleca się nieco zmniejszyć, oczywiście w granicach rozsądku, by nie powodowało to dyskomfortu domowników i gości. Jednakże nawet różnica 1-2ºC może pozytywnie wpłynąć na trwałość drzewka. Jednocześnie można nastawić nawilżacz powietrza przy choince. Ważne, aby wilgotność nie spadała poniżej 40% (suche powietrze). Kompromis dla człowieka i roślin w domu, w tym choinki (to 50-55%). Zbyt wysoka wilgotność (powyżej 60%) jest już niewskazana (dla zdrowia człowieka, większe ryzyko wystąpienia grzybów na ścianach). Do oświetlania choinki warto używać lampek, które nie nagrzewają się, np. led.
Wesołych Świąt!