
Porzeczka krwista (Ribes sanguineum) to niedoceniany krzew ozdobny z kwiatów oraz owoców. Owoce ze względu na smak uchodzą za niejadalne dla człowieka, krzew jest natomiast przepiękną ozdobą ogrodów i balkonów. Jak go wykorzystywać? Co trzeba wiedzieć o uprawie porzeczki krwistej?
Porzeczka krwista – jakie ma największe atuty?
Porzeczka krwista to krzew zrzucający liście dorastający do 1,5-2 m (maks. do 3 m) wysokości i ok. 1,5-2 m szerokości. Liście są klapowane, typowe dla porzeczek. Pełnię krasy pokazuje wiosną, w czasie kwitnienia. Zazwyczaj kwitnie w kwietniu i maju. Tworzy grube kwiatostany zebrane w zwisające grona o długości 5-15 cm. Składają się z drobnych (5-10 mm średnicy), licznych, intensywnie różowych kwiatów. Owocuje latem. Owoce są drobne, granatowe, pokryte woskowym, jasnoniebieskim nalotem. Z barwy mogą kojarzyć się z owocami mahonii. Dla człowieka nie mają znaczenia, są natomiast cennym pokarmem dla ptaków. Krwista porzeczka rośnie szybko.
Jak wykorzystywać porzeczkę krwistą w ogrodzie i na balkonie?
Porzeczka krwista świetnie nadaje się do zakładania średnio wysokich szpalerów służących do dzielenia ogrodu na części, zasłonięcia mniej eleganckich miejsc lub zagospodarowania terenu przy ogrodzeniu. Może pełnić funkcję żywopłotu. Warto ją łączyć z innymi krzewami, np. forsycją, krzewuszką, pięknotką czy jaśminowcem, wtedy kompozycja jest atrakcyjna przez cały sezon. Ponadto porzeczkę zaleca się sadzić w tylnej części dużych rabat jako tło dla niższych gatunków. Uzyskuje się wtedy pożądany efekt piętrowości. Krzew przycina się, aby kontrolować jego wysokość i nadmierne rozrastanie na szerokość. Regularnie cięte porzeczki krwiste nadają się do uprawy na balkonach i tarasach. Wymagają solidnych, głębokich pojemników i przedzimowej ochrony.
Pięć zalet uprawy porzeczki krwistej:
- Porzeczka krwista to oryginalny krzew, rzadziej spotykany od powszechnych forsycji czy krzewuszek. Dlatego zwraca na siebie uwagę.
- Porzeczka krwista to jedna z najpiękniejszych dekoracji w okresie wiosennym. Zachwyca bujnością kwitnienia. Pewne walory dekoracyjne posiada latem, w czasie owocowania.
- Jest pożyteczna dla przyrody – przyciąga ptaki do ogrodu.
- Jest łatwa w uprawie.
- Nadaje ogrodowi i balkonowi sielskiego charakteru. Pasuje do różnych stylów urządzania.
Jak uprawiać porzeczkę krwistą?
Porzeczkę krwistą powinno się uprawiać w miejscach słonecznych, ciepłych i osłoniętych od wiatru. Najlepiej sprawdza się w zacisznych zakątkach. Ogród od strony wschodniej należy osłonić krzewami lub drzewami zimozielonymi (ochrona przed mroźnymi wiatrami). Podłoże powinno być żyzne, próchnicze, umiarkowanie wilgotne. Przeciętną glebę ogrodową warto przed sadzeniem krzewów przekopać glebogryzarką, dodając trochę zakupionego, żyznego podłoża, a także kompostu.
Jak sadzić i ciąć porzeczkę krwistą?
Sadzonki porzeczki krwistej zaleca się sadzić wiosną lub wczesną jesienią. Sadzenie latem wiąże się z koniecznością częstego podlewania. Odległość od innych wysokich roślin powinna wynosić ok. 120-150 cm. Krzewy w rzędzie, np. szpalerze sadzi się gęściej, co 80-100 cm. Pierwsze cięcie wykonuje się od razu po posadzeniu, skracając pędy nad 3-4 oczkiem. To pobudza roślinę do lepszego krzewienia (gęstszy pokrój). Później, przez 2-3 lata uprawy cięcie raczej nie jest potrzebne. Następnie warto usuwać część najstarszych pędów. Przycina się je przy samej podstawie. Można również skrócić pędy ubiegłoroczne, to wpływa na obfitość kwitnienia. Trzeba pamiętać, że porzeczka krwista najintensywniej kwitnie na pędach ubiegłorocznych, a ogólnie wytwarza kwiaty także na pędach 3-letnich. Zabiegi cięcia wykonuje się po kwitnieniu.
Ochrona porzeczki krwistej przed mrozem i inne zabiegi pielęgnacyjne
Porzeczka krwista wymaga osłony przed mrozem. Nadziemną część powinno się okryć białą włókniną, a dodatkowo usypuje się grubą warstwę ściółki okrywającej (np. kory sosnowej), która chroni korzenie. Krzewy uprawiane na balkonie trzeba przenieść do szklarni lub chłodnego pomieszczenia. Poza tym nie wymaga szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych. Porzeczkę krwistą podlewa się sporadycznie, jedynie w czasie długotrwałych susz. Oczywiście nie dotyczy to roślin uprawianych na zadaszonym balkonie czy tarasie, które są całkowicie uzależnione od człowieka. Raz do roku warto zastosować nawóz wieloskładnikowy, np. obornik granulowany. Na porzeczce krwistej występują te same choroby i szkodniki co na porzeczce czarnej, czerwonej i białej. Zaleca się przeglądać systematycznie krzewy w poszukiwaniu symptomów żerowania czy porażenia patogenami. Profilaktycznie porzeczkę krwistą można pryskać i podlewać ekologicznymi gnojówkami, np. z pokrzywy, czosnku i skrzypu. Na wiele szkodników, w tym mszyce dobrze sprawdza się preparat oparty na bazie szarego mydła.
Porzeczka krwista to niesztampowy, nieoklepany krzew, który zachwyca wiosną kaskadami kwiatów. Dzięki niemu ogród nabiera oryginalności i kolorytu. Dlatego warto rozważyć jego uprawę.
[product id="1494"]