AGREST CZERWONY HINNONMAKI ROT NA PNIU
Opis
Agrest czerwony (Ribes grossularia) ‘Hinnonmaki Rot’ na pniu jest odmianą deserową pochodzącą z Finlandii. Jej zaletą jest plenność, atrakcyjny wygląd i smak owoców, a także duże walory dekoracyjne krzewów. Dlatego agrest w formie piennej uprawia się nie tylko w przydomowym sadzie, ale także innych partiach ogrodu. Z powodzeniem można go komponować z gatunkami ozdobnymi. Nadaje się do uprawy pojemnikowej na balkonie i tarasie!
Charakterystyka agrestu ‘Hinnonmaki Rot’
Agrest czerwony ‘Hinnonmaki Rot’ na pniu ma atrakcyjny, „drzewkowaty”, ale luźny pokrój. Tempo wzrostu jest umiarkowane. Finalnie osiąga 90-120 cm wysokości. Liście są żywozielone, jesienią przebarwiają się na żółto. Kwitnie na przełomie kwietnia i maja. Dostarcza zapylaczom nektaru i pyłku.
Owoce agrestu ‘Hinnonmaki Rot’
Owoce agrestu czerwonego ‘Hinnonmaki Rot’ mają średnią wielkość i czerwoną barwę. Są bardzo soczyste i smaczne. Nadają się do bezpośredniego spożycia, na desery i przetwory. Skórka jest miękka, z lekkim, matowym nalotem i z charakterystycznymi prążkami. ‘Hinnonmaki Rot’ to odmiana wczesna, owocuje już na początku lipca.
Uprawa agrestu czerwonego ‘Hinnonmaki Rot’ na pniu
Agrest ‘Hinnonmaki Rot’ powinno się uprawiać w miejscach słonecznych, w żyznej, próchniczej, przepuszczalnej glebie. Toleruje także przeciętne podłoża. Optymalne pH oscyluje w granicach 5,5-6,0. Odmiana ‘Hinnonmaki Rot’ jest mrozoodporna, jedynie młode rośliny zaleca się okrywać przed nadejściem zimy. Wykazuje się także dużą odpornością na choroby. Jest szczepiona na pniu i nie zajmuje dużo miejsca. Sadzi się ją gęściej niż formy krzewiaste, najlepiej co 80-100cm.