AGREST CZERWONY HINNONMAKI ROT W DONICY
Opis
Agrest czerwony ‘Hinnonmaki rot’ jest odmianą bardzo popularną w Polsce ze względu na smaczne owoce, łatwość uprawy i odporność na szkodniki. Ponadto dobrze plonuje, a jego owoce są bardzo smaczne. Ten krzew owocowy nie jest także trudny w uprawie.
Charakterystyka krzewu
Odmiana ‘Hinnomaki rot’ ma pokrój krzaczasty, zwarty i kulisty. Osiąga wielkość ok. 90–120 cm. Nie jest także rośliną szybko rosnącą, więc doskonale sprawdza się w mniejszych ogrodach. Krzew ma ciernie, co może utrudniać ręczne zbieranie owoców. Kwitnie w kwietniu, a owocuje w lipcu.
Owoc
Roślina wydaje średniej wielkości owoce o zabarwieniu czerwonym. Skórkę ma raczej gładką, choć może czasami być pokryta drobnymi włoskami. Owoce mają galaretowate wnętrze z drobnymi pestkami. W smaku są słodkie z lekką winną nutą. Doskonale sprawdzają się na przetwory. Zawierają sporą ilość witaminy C i ważnych dla zdrowia antyoksydantów, dlatego najlepiej spożywać je na surowo – prosto z krzaczka.
Uprawa
Roślina jest stosunkowo łatwa w uprawie. Najlepiej będzie owocowała na słonecznym stanowisku. Odmiana ‘Hinnomaki rot’ jest ceniona ze względu na mrozoodporność i odporność na mączniaka agrestowego. Najlepiej rozwija się na glebie żyznej, próchniczej o lekko kwaśnym pH. Odległość przy sadzeniu powinna wynosić ok. 1,5m.
Cięcie
Przez pierwsze 2 lata wiosną, przycina się wszystkie pędy o 1/2 w celu pobudzenia. W przyszłości, również wiosną, warto wycinać gałązki pokładające się oraz 2-3 najstarsze pędy (powyżej 6 lat) tuż przy ziemi. Stare pędy odróżniają się ciemną korą, grubością oraz słabszym plonem. Usunąć powinno się także pędy cienkie i krzyżujące.
Zapylacze
Agrest jest blisko spokrewniony z porzeczkami, dlatego dobrze rozwija się w ich sąsiedztwie. Można posadzić obok inne odmiany agrestu, dla poprawy zapylenia, jednak odmiana tej rośliny jest samopylna.