AGREST ŻÓŁTY HINNONMAKI YELLOW W DONICY
Opis
Agrest Hinnomaki Yellow to jedna z najsmaczniejszych odmian. Pochodzi z Finlandii.
Charakterystyka krzewu
Odmiana ta charakteryzuje się średnim tempem wzrostu i rozłożystym pokrojem. Pędy krzewu są pokryte kolcami. Dorasta docelowo do wysokości i rozpiętości około 1,2 metra. Kwitnie w kwietniu.
Owoc
Hinnomaki Yellow rodzi okrągłe owoce średniej wielkości, które cechuje wyjątkowy smak - są słodkie, soczyste i posiadają wyraźną nutę moreli. Dlatego świetnie nadają się do spożycia na surowo, ale można je również wykorzystać do różnych przetworów. Ich skórka barwi się na żółty kolor. Dojrzałość zbiorcza występuje od czerwca do połowy lipca. W 2 roku uprawy można zebrać około 3kg owoców.
Uprawa
Hinnomaki Yellow jest wyjątkowo dobrze odporny na mróz i choroby, w tym na szarą pleśń i mączniaka. Jest niezawodnym producentem owoców każdego roku. Sadzenie agrestu najlepiej wykonywać w odległości około 1,5 metra między roślinami. Agrest należy odpowiednio przycinać i prześwietlać.
Agrest to gatunek samopłodny. Nie wymaga więc różnych odmian w pobliżu do dobrego owocowania.